Friday, March 29, 2024
KUJNA

Pečene paprike punjene tikvicama i krumpirom: Ukus koji se ne zaboravlja!

Pečene paprike punjene tikvicama i krumpirom: Ukus koji se ne zaboravlja!

Tradicionalni ukus na drugačiji način.

Sastojci:

– 3 paprike, boja po izboru ili miješano
– 3 krumpira (400 g)
– 1 glavica crvenog luka
– 1 mrkva (50 g)
– 1 tikvica (200 g)
– 2 režnja češnjaka
– 100 g krem sira
– 2 žlice ribanog parmezana
– 1/2 žličice sušenog origana
– 1 žličica soli
– 1 žličica papra
– 2 žlice maslaca
– 2 žlice maslinovog ulja

Još:
– 2 manja krumpira
– malo soli i papra
– malo ulja

Priprema: Paprike oprati i odrezati im gornji dio sa peteljkom malo šire jer će poslužiti kao kapica (poklopac). Očistiti ih od sjemenki, a kapice s donje strane poravnati.

Na malo maslaca i maslinovog ulja popržiti sitno rezan crveni luk. Dodati krupno ribanu mrkvu te i nju dinstati dok ne promijeni boju. Onda dodati krupno ribanu tikvicu, malo posoliti i dinstati tek toliko dok se tikvice ne orose, tj. ne počnu puštati vodu.

Dok se povrće dinsta, oguliti i krupno naribati krumpir. Dodati vruće povrće, tako krumpir neće potamniti i izmiješati. Staviti u cjedilo nad posudom i pustiti da se smjesa ohladi.

Onda povrće malo pritisnuti drvenom žlicom da izađe još tekućine, ali ne pretjerano da ne ostane presuho. Tekućinu sačuvati. U zdjelu staviti ocijeđeno povrće, dodati protisnut češnjak, krem sir, ribani parmezan, još soli, papar, sušeni origano i sve dobro izmiješati.

Napuniti paprike i zatvoriti kapicom, utisnuti je da uđe unutra u papriku. Višak nadjeva sačuvati. Vatrostalnu posudu premazati maslacem ili uljem. Staviti 2 reda krumpira rezanog na ploške kao za musaku, malo posoliti i popapriti.

Preko krumpira staviti tanki sloj nadjeva, pa složiti paprike. Nadjev staviti i između paprika. Preliti sačuvanom tekućinom od nadjeva, paprike malo poprskati uljem i staviti peći na 200 C oko 1,5 sat. Koji put okrenuti paprike da porumene sa svih strana.

Izvor:coolinarika