Wednesday, April 24, 2024
KUJNATOP VESTI

Kremasta i sočna: Jafa torta koju ćete obožavati

izvor:Ukusna hrana

Jafa torta

Sastojci:
450 g jafa keksa
300 ml soka od pomorandže

Za koru:
6 jaja
6 kašika šećera
9 kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna

Za beli fil:
1 l mleka
5 kašika šećera
10 kašika brašna
2 vanilin šećera
180 g margarina
200 g šećera u prahu

Za tamni fil:
200 g margarina
100 g čokolade za kuvanje
200 g mlevenih oraha
100 g šećera u prahu
100 ml mleka

Za ukrašavanje:
300 g šlaga
200 ml mleka

Priprema:
Odvojiti žumanca od belanaca i umutiti belanca. Postepeno dodavati šećer i mutiti. Dodavati jedno po jedno žumance i mutiti. Sipati mlevene orahe i brašno i polako izmešati špatulom. U pleh (33 x 43 cm) na papir za pečenje sipati smesu za koru. Staviti u zagrejanu rernu na 180 stepeni da se peče od 15 do 20 minuta.
Razmutiti brašno sa malo mleka. U ostatak mleka sipati šećer i vanilin šećer i staviti da provri. U vrelo mleko sipati razmućeno brašno i kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti fil da se ohladi. Umutiti margarin sa šećerom u prahu. Dodati ohlađen beli fil i dobro umutiti.
Za tamni fil staviti mleko da provri. Mlevene orahe preliti vrelim mlekom i izmešati i ostaviti da se ohlade. Umutiti margarin i šećer. Istopiti čokoladu. Dodati čokoladu u margarin i umutiti. Na kraju dodati poparene mlevene orahe i dobro umutiti. Ostaviti fil da se ohladi.
Koru preseći na dva dela. Preko prve kore premazati polovinu belog fila. Jafa keks potapati u sok, pa ređati preko fila. Zatim naneti sav tamni fil. Potom opet složiti red jafa keksa prethodno umočenog u sok. Naneti drugu polovinu belog fila, pa staviti drugu koru. Tortu ostaviti 2-3 sata u frižideru.
Umutiti šlag sa mlekom i dekorisati tortu.

Prijatno!

Postupak pripreme pogledajte u video receptu….