Saturday, April 20, 2024
KUJNA

Recepti za domaći kvasac: Za testo koje raste kao ludo!

Recepti za domaći kvasac: Za testo koje raste kao ludo!

Kako biste napravili svoj domaći kvasac donosimo vam nekoliko recepata.

Sastojci za kvasac od voća

1 jabuka
750 g oštrog brašna
520 ml vode

Priprema:

Jabuku prepolovite na pola, izvadite jezgro, te narendajte u jednu posudu. Pola kg brašna pomešajte s 350 ml vode, dodajte jabuku, te sve dobro zatvorite u teglu. Nakon tri dana smesa će narasti i pojaviće se mehurići. Pola smese bacite, a drugu polovinu u posudi pomešajte s 250 g brašna i 170 ml vode. Smesu dobro zatvorite u teglu i ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi. Kada se pojave mehurići, vaš kvasac je spreman za upotrebu.

Za savršen hleb vam je potrebno 250 g kvasca, a ostatak smese nastavite da održavate dodavanjem brašna i vode potrebnih da smesa bude retka.

Kvasac od žitarica

Prvi dan pomešajte 20 g brašna i 20 ml vode da dobijete homogenu smesu. Drugi dan pomešajte još 20 g brašna i 20 ml vode, pa još dva puta tokom dana dobro promešajte smesu.
Treći dan dodajte još 30 g brašna i 30 ml vode, pa tokom dana promešajte još dva do tri puta. Četvrti dan sklonite polovinu smese, te ponovite postupak od trećeg dana. To isto uradite i peti i šesti dan. Sedmog dana vaš kvasac je gotov i spreman za upotrebu.

Kvasac od krompira

Dobro skuvajte jedan krompir koji ste isekli na kockice. Iscedite ga, ali sačuvajte vodu od kuvanja. Krompir pomešajte s jednom kašičicom soli i jednom kašičicom šećera. Ostavite da se smesa ohladi, pa dodajte 1/4 vode od kuvanja. Smesu ostavite nekoliko dana da odstoji.

Kvasac za testo

200 g integralnog brašna
1 dcl tople vode
1 kašičica meda

Priprema:

Pomešajte 50 g integralnog pšeničnog brašna i 1 dcl tople vode.
Dodajte 1 kašičicu meda ili ječmenog slada. Promešajte i sipajte u staklenu teglu, pokrite platnenom krpom i ostavite da stoji na toplom mestu. Sutradan promešajte i ponovo pokrite. Trećeg dana uveče kad se pojave mehurići dodajte 150 g brašna i 1,5 dcl vode. Dobro promešajte i teglu ponovo pokrite. Četvrtog ili petog dana smesa će biti spremna za pripremu testa. Uzeti 1 šolju kvasa, a ostatak (ostavite u staklenoj tegli) i držite zatvoreno u frižideru.

Izvor: vecernji.hr