Wednesday, April 24, 2024
ZDRAVLJE

Bundevino ulje za bolje zdravlje, prostatu, kosu, lice…

Bundevino ulje i zdravlje

Dobijeno od semena bundeve, koja su veoma bogata antioksidantima, ulje od bundeve kao lek daje ”koncentrisanu dozu” različitih supstanci odličnih za opšte zdravlje. Iako je bundevino ulje odličan sastojak u kuhinji, izbegavajte kuvanje sa ovim uljem, jer to može da uništi neka od njegovih lekovitih sastojaka. Potražite ulje bundeve u tečnom ili obliku kapsula u apoteci ili prodavnici zdrave hrane. Uvek razgovarajte sa svojim lekarom pre upotrebe bundevinog ulja za pomoć u lečenju bilo kog zdravstvenog stanja a pre svega prostate.

Ulje od tikve upotreba – osim u lekovite svrhe, o kojima će nešto kasnije biti reči, ulje bundeve obezbeđuje zdravu salatu, uz napomenu da je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, uključujući i linoleinske kiseline i oleinske kiseline. Istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u smanjenju upale, kao i u smanjenju šanse da obolite od nekog hroničnog zdravstvenog stanja, kao što su bolesti srca, artritis i rak. Uobičajeno se koristi u centralnoj Evropi kao preliv za salatu a može biti korišćeno samo ili u kombinaciji sa drugim zdravim biljnim uljima, kao što je maslinovo ulje.

Toplota i svetlost lako oksidišu polinezasićene masti u bundevinom ulju, uzrokujući kvarenje. Stoga, bundevuno ulje treba biti flaširano, zatvoreno i čuvano na hladnom i tamnom mestu. Važno je imati na umu da će svež ukus ulja nestati nakon što je prvi put otvoreno, mada je i dalje dobro za upotrebu tokom 12 meseci, ponekad i duže.

Ulje od bundeve kao lek:

Lekovitost bundevinog ulja potiče od semenki bundeve, iz kojih se ovo lekovito ulje i dobija. Zdravstvene prednosti bundevinog ulja se odnose na njegovu sposobnost dа pomogne jаčаnje metаbolizma, izleči vaše telo na prirodan način, takođe je značajno za zdrаvlje srcа, poboljšava rаspoloženje, pomaže vam dа kvalitetno spаvаte, štiti vaše kosti, sprečаvа nastanak rаka, pomaže kod uklanjanja kаmena u bubregu, ublаžаvа upаle u organizmu, ublažava simptome artritisa i jača vаš imuni sistem. Pored svega ovoga, bundevino ulje kao lek vas brаni protiv pаrаzita, vrši detoksikаciju i čišćenje telа, a odlično je i zа one koji žele dа dobiju nа težini!

Bundevinoo ulje se kao lek koristi za zdravlje reproduktivnog i urinаrnog sistema. Poznato je da se bundevino ulje koristi kao prirodni lek za benignu hiperplaziju prostate i lečenje cistitisa (upala bešike), a odlično je i za rast kose i kvalitet kože.

Takođe, bundevino ulje ima sposobnost da snižava nivo holesterola.

Bundevino ulje za prostatu

U određenim slučajevima, bundevino ulje može biti prirodni lek za specifične probleme prostate kada se koristi u kombinaciji sa konvencionalnom medicinom. Studije pokazuju da bundevino ulje ublažava simptome različitih benignih uvećanja prostate. Benigna hiperplazija prostate, uvećana prostata, uglavnom se razvija kako muškarci stare i može dovesti do problema kao što su ponovljene infekcije urinarnog trakta i kamen u bešici, pa ne pokušavajte da tretirate ova potencijalno ozbiljna stanja samo sa uljem semena bundeve. Razgovarajte sa svojim lekarom o korišćenju bundevinog ulja samostalno ili u kombinaciji sa drugim prirodnim lekovima za ublažavanje određenih simptoma benignog uvećanja prostate.

Ulje od semenki bundeve za kos
Upravljanje hormonima u zdravoj ishrani je ključ za zaustavljanje gubitka i/ili ponovni rast kose, što je povezano sa povećanjem nivoa androgenog hormona, DHT (dihidroksi testosterona). Semenke bundeve deluju kao lek protiv gubitka kose zbog sadržaja cinka, koji pomaže balans hormona, tako da podstiče rast kose.

Ulje od bundevinog semena za lice

Kao i semena, bundevino ulje može poboljšati tonus kože i može biti koristan dodatak za mnoge probleme kože kao što su akne, suva koža koja se peruta, ekcem i psorijaza.

Ulje od bundevinog semena za lice je veoma dobro za kožu, čak se preporučuje i direktna primena ovog ulja na lice kao tretman.

cajeviza.net