Tuesday, April 23, 2024
KUJNATOP VEST

Sočni kolač sa jabukama: Brza i jednostavna priprema

izvor:Lako je kuvati

Potrebno vam je:

3 jaja

5 šoljice male šećera

3 šoljice ulja

7 šoljice brašna

1 šoljica oraha (lešnika ili kokosovog brašna)

1 kašika sode bikarbone ili jedna kesica od 10g

4 srednje jabuke

2-3 pune kašike džema od šljiva ili neki drugi po želji

narendana kora od jednog limuna

1 kesica vanil šećera ili kašika arome vanile.

Za dekoraciju

po želji umutite šlag ili premažite džemom kojim želite i posipati orasima ili kokosovo brašno.

Detalje pripreme pogledajte u videu:

Priprema:

Umutite belanca sa prstohvatom soli, dodajte šećer pa jedno po jedno žumance. Dodajte džem, ulje, rendane jabuke, lešnike, brašno, sodu bikarbonu i na kraju koru limuna i vanilu.Kada umutite jaja i šećer mikserom nastavite da mutite kašikom prilikom dodavanja ostalih sastojaka. Jabuke oljuštite i narendajte neposredno pre dodavanja. Uključite rernu na 250 stepeni dok se ona zagreje ostavite kolač da odstoji kako bi soda bikarbona delovala.

Podmažite tepsiju prečnika 32 cm uljem i posolite brašnom ili obložite papirom za pečenje. Možete kolač peći i u plehu. Kad stavite kolač u rerenu odmah smanjite na 200 stepeni pecite (u zavisnosti od toga kako peče vaša rerna) 20 minuta zatim smanjite na 100 stepeni i pecite još 20 minuta. Proverite čačkalicom da li je kolač pečen. Isključite rernu i ostavte da odstoji u njoj desetak minuta. Kolač je dobro ispečen kada se odvaja od zidova tepsije.

Kada se kolač ohladi ukrasite šlagom ili premažite džemom i posolite orasima ( lešnicima ili kokosovim brašnom).Kada je dobro pečen kolač je rastresit i divno miriše na limun, vanilu, jabuke. Prijatno!