Friday, April 19, 2024
TOP VESTIZDRAVLJE

Morski oraščić začin, lek i afrodizijak

Muškatni oraščić je začin koji je veoma prijatnog mirisa i ukusa i koji je prvi put korišćen u aziji, prvo kao snažan afrodizijak a onda za lečenje mnogih bolesti o čemu će posebno biti reči u ovom tekstu. On se drugačije naziva i morski oraščić i plod je drveta koje raste najviše u Indoneziji.

Muskatni oraščić kao lek

Muškatni orah je od davnina poznat kao veoma lekovit začin koji su koristili stari Egipćani i Kinezi. Njegova lekovita svojstva su poznata još od davnina s obzirom na to da je veliki izvor vitamina i minerala. Pored ovoga, u njegovom sastavu ima i dosta vlakana.

Ovaj začin je odlian kao lek za želudac, u kombinaciji sa limunom odlično deluje na probleme poput gastritisa i mučnine. Takođe, njegova lekovitost se posebno ogleda u probavi čiji rad poboljšava. Ovaj začin ubrzava metabolizam, reguliše gasove, reguliše rad creva i oslobađa vas od zatvora. isto tako, ovaj začin u mnogome utiče na poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja jer utiče na pravilan rad srca, jača imunitet jer je bogat izvor antioksidansa. Dobar je i za poboljšanje koncentracije i raspoloženja a isto tako ulje od ovog oraščića pomaže tokom ublažavanja bolova u zglobovima.Muskatni oraščić deluje i kao sedativ i oslobađa napetosti i pomaže u opuštanju mozga i nerava. On je posebno lekovit za stanja poput anksioznosti ili depresije. Svojstva ovog začina se najviše cene u fitoterapiji. Jako je efikasan kod lečenja infekcije usta i desni i najbolje se bori sa problemima koje gingivitis izaziva.

Za lečenje gingivitisa dovoljno je da u čašu ključale vode dodate pola kašičice ovog začina. Ispirajte ovim rastvrom usta i nemojte ga gutati. Muskatni oraščić je dobar za skoro sve oralne infekcije.

Muskatni oraščić kao afrodizijak

Kada se pomene muškatni oraščić prvo što mnogima padne na pamet je to da je moćan afrodizijak. O ovome svedoče mnogi spisi Indijaca koji su ovaj začin obavezno dodavali skoro svakom jelu. Rezultat je bio stabilna erekcija nakon čega ga je posle i savremena medicina priznala kao moćan afrodizijak koji utiče na libido i nema nikakvih štetnih dejstava po organizam.

Kako se upotrebljava kao začin

Ako odlučite da počnete sa korišćenjem muskatnog oraščića u kulinarstvu, veoma je bitno da budete upućeni u doziranje. Preporučena doza je 3 grama, ukoliko u neko jelo stavite više od 5 grama može doći do halucinacija jer kada se koristi u većoj količini, ovaj začin deluje kao droga. Takođe, može izazvati razna stanja poput anksioznosti, uznemirenosti zbog čega se nalazi na listi zabranjenih namirnica za pacijente koji imaju psihičke problem.

U trudnoći nikako nije poželjno da koristite muskatni oraščić jer može biti opasan po bebu. Veruje se da može izazvati velike probleme, poput pobačaja ili defekcije ploda zbog čega trudnice ne bi smele da rizikuju sa upotrebom Ovaj začin nikako nije za trudnice.

Upotreba u kozmetici za lice

Muskatni oraščić je posebno popularan u kozmetici pogotovu kada je reč o pilingu kože sa koje uspešno skida bakterije i mitisere i leči uapljenu kožu. Ovaj začin ima odlična antiupalna dejstva i odlično utiče na kane i na razne druge ožiljke na licu. Najbolji recept za akne je kombinacija ovog začina sa medom. Sastojci se pomešaju i smesa se nanese na kritične tačke na licu. Drži se oko 10 do 15 minuta a onda se sve to ispere mlakom vodom. Takođe, muskatni oraščić je veoma efikasan i u borbi protiv ekcema. Uzmit jednu kašiku pčelinjeg voska i dodajte 3 grama mlevenog oraščića. Smesu prelijte u staklenu posudu i čekajte da se stvrdne. Kožu koja je zahvaćena ekcemom mažite nekoliko puta dnevno i rezultati sigurno neće izostati.

Jedna od popularnijih maski za lice je takozvana žareća maska koju kad nanesete malo pecka, ali to nije ništa strašno. Ova maska podmlađuje, čisti lice i pegla bore, tvrde oni koji je redovno koriste. Sve što vam je potrebno je pola kašičice cimeta, toliko muskatnog oraščića, jedna kašičica meda i toliko svežeg soka od limuna. sastojke pomešajte i nanesite na lice. Isperite je nakon 10 minuta. Oni koji su je probali tvrde da ova maska koja sadrži muskatni oraščić čisti ožiljke od akni na licu i da im je koža posle ove maske bila sjajna i meka.

cajeviza.net