Thursday, March 28, 2024
ZDRAVLJE

Krastavac dijeta – Skinite 7 kilograma za 14 dana

Dijeta sa krastavcima je idealna za sve one koje mrzi da previše razmišljaju šta će jesti dok su na dijeti jer je dijetni plan krajnje jednostavan: postoji svega par namirnica koje se konzumiraju, a sama dijeta se sprovodi deset dana. Postoji i produžena varijanta od 14 dana gde su zabeleženi zaista sjajni rezultati: gubitak od čak 7 kilograma – naravno u zavisnosti od nivoa fizičke aktivnosti.

Kako praktično izgleda krastavac dijeta?

Osnovu čini salata od krastavaca koja se može konzumirati u neograničenim količinima svaki put kada se oseti gled. Salata je bogata nutritivima i ne morate brinuti da će vam nešto manjkati u toku desetodnevnog režima. Ostale namirnice koje se jedu u toku dana su:

2 kuvana jaja ili 150 gr tunjevine oceđene od ulja ili 150 gr grilovanog belog mesa,

2 veća kuvana krompira (mogu se kuvati, pariti, peći u rerni ali ne i pržiti u ulju) ili 3 kriške integralnog hleba,

500 grama svežeg lokalno gajenog voća.

Od tečnosti pije se obična voda, čaj a dozvoljena je čak i kafa (bez šećera). Ono što je striktno zabranjeno su gazirana pića, alkohol i slatkiši.

Uz svaki obrok kao i između obroka – mogu se jesti neograničene količine krastavac salate (vidi recept dole) ili piti krastavac šejk – dakle, kada god vas napadne glad – slobodno navalite na salatu ili šejk od krastavca (vidi recept pri dnu strane).

Primer jelovnika:

Doručak: 2 tvrdo kuvana jaja + činija salate od krastavca;

Užina: 5 šljiva ili jedna veća jabuka ili breskva… ili neko drugo sezonsko voće u ukupnoj težini do 200 gr;

Ručak: Tostirani integralni hleb + činija salate od krastavca;

Užina: Šejk od krastavca (vidi recept na kraju teksta);

Večera: Voće po izboru (do 300 gr)

Ne zaboravite: Ako ste gladni između obroka (pa čak i između užine i obroka) – možete konzumirati neograničene količine salate od krastavca.

Kako se pravi salata od krastavca

Salata se izuzetno brzo pravi i veoma je jednostavna.

Potrebne namirnice su:

oko 400 gr krastavaca
2 dl kiselog mleka ili jogurta
so i, ukoliko želite, mladi beli luk

Način pripreme:

Ogulite i isecite krastavac na sasvim male kolutiće. Posolite ih, lagano promešajte da se so pravilno rasporedi i prelijte kiselim mlekom, jogurtom ili kefirom pa opet lagano sve pomešajte. Po želji i ukusu dodajte sitno naseckani mladi beli luk i… odmah servirajte.

justnaturallife.com