Wednesday, April 24, 2024
VIRALNO

Dunjarica – mušmulica (Cotoneaster ) ukras zimskih dana

Nazivaju je ukrasom zimskih dana, veoma je zahvalna za uzgoj i održavanje, a može vam biti i prelepa živa ograda. U okviru ovog članka saznajte kako da pravilno negujete dunjaricu.

Dunjarica biljka spada u rod Cotoneaster iz porodice ruža (Rosaceae). Vodi poreklo iz Kine, a u Evropu je uvedena početkom 20. veka.

Ovaj žbun se u našim krajevima obično gaji kao živa ograda, samostalni grm, dok minijaturne vrste predstavljaju odličnu dekoraciju kamenjarima, pužu preko zidića i dr. Biljka je žbunastog ili puzajućeg rasta. Može narasti od 50 cm do čak 5 m visoko, zavisno od sorte.

Listovi dunjarice su naizmenični. Listopadne vrste se odlikuju listovima lepih jesenjih boja, a zimzelene vrste sa ukrasnim crvenim plodovima krase vašu baštu i preko zime, a predstavljaju i hranu pticama. Budite oprezni prilikom rukovanja ovom biljkom, jer su njeni plodovi otrovni.

Cvetovi su sitni, bele ili ružičaste boje, imaju 5 latica.

Ovo je žbun visok do 3 m, listovi su široko eliptični, tupi ili slabo šiljasti. Mušmulica ima jestive plodove, ali sirovi nisu baš najprijatniji za jelo, pa se zato prerađuje. Napominjemo da su ostali delovi biljke toksični (listovi, kora) zbog prisustva cijanogenih glikozida.

Dunjarica uzgoj:

Dunjarica biljka se lako uzgaja kada je posadite na dobroj lokaciji. Zahteva puno sunce ili delimičnu senku. Napreduje dobro u plodnim zemljištima, ali će tolerisati bilo kakvo tlo pod uslovom da je dobro propusno. Otporna je na niske temperature, sušu i vetrove.

Što se tiče zalivanja, kotoneaster žbunje zahteva zalivanje samo tokom dužih sušnih perioda i biće dobro bez redovnog prihranjivanja, ali grmlje koje ne raste dobro – može da ima koristi od blage doze kompletnog đubriva. Zalivajte kotoneaster redovno tokom prve sezone, da uspostavi zdrav korenov sistem, nakon čega je prilično tolerantna biljka na sušu.

Razmnožavanje:

Razmnožavanje dunjarice se obavlja reznicama (krajem leta) ili u proleće semenom. Karakteristično je to da se veoma lako zakoreni, pa je sam postupak razmnožavanja prilično jednostavan i zahvalan.

cajeviza.net