Srećni bambus – dve stabljike donose ljubav i bračni sklad, tri sreću, pet zdravlje, osam bogatstvo, a devet sreću na svim poljima

(U vazi s vodom ova biljka može da preživi i nekoliko godina)

Srećni bambus je idealna sobna biljka jer ne zahteva mnogo nege. Čuva se u vazi s vodom u koju je vodu dovoljno doliti jednom u dve nedelje. Iako izgledom podseća na pravi bambus, nije njegov rođak nego pripada porodici ljiljana.

Prema feng-šuiju, kineskoj veštini uređenja prostora, srećni bambus pozitivno utiče na atmosferu u domu i emocije ukućana. Važan je i broj stabljika: Kinezi kažu da će vam dve stabljike doneti ljubav i bračni sklad, tri sreću, pet zdravlje, osam bogatstvo, a devet sreću na svim poljima. Tradicionalno se kupuje pre Nove godine ili poklanja pri useljenju u novi stan.

Ova biljka se vrlo lako prilagođava novoj sredini. Ne traži puno svetlosti, pa uspeva i u tamnijim prostorijama, kao što su potkrovlja ili toaleti.

Uvijene oblike stabljike možete postići tako što ćete okretati biljku pod različitim uglovima u odnosu na izvor svetlosti. Takodje, ova biljka je tolerantna i na veliki raspon temperature (od 15 do 32 stepena. Listovi mogu požuteti od suvišne toplote ili hlora u vodi. Vodu je najbolje ostaviti da odstoji 24 sata pre zalivanja. I na kraju, uživajte u zelenilu ove nimalo zahtevne biljke!Sve ove osobine cine “bambus srece” jednom od najzahvalnijih, ako ne i najlaksom za odrzavanje sobnom biljkom.