Wednesday, April 24, 2024
VIRALNO

Zalivanje, nega i presađivanje orhideja

Nikada ne kvasite listove

Orhideja se ne zaliva na klasičan način: potrebno je orošavati joj koren i paziti da voda ne dospe na listove i cvetove. Najbolje je da se saksija uroni u lavor s vodom, kako bi se koren dobro natopio (učestalost ovakvog snabdevanja vlagom zavisi od godišnjeg doba, leti to treba činiti svakih dan-dva). Ostavite da se dobro ocedi pre nego što vratite saksiju na mesto.

Ako temperatura naglo padne, pupoljci neće procvetati i osušiće se u kratkom roku. Uklonite ih da bi biljka što pre formirala nove cvetove.

Presađivanje

1. Izvadite orhideju iz saksije držeći je za “vrat”.

2. Uklonite staro i suvo korenje, a ostavite zeleno i čvrsto.

3. Dezinfikovanim makazama isecite suve delove.

4. Ispunite dno nove posude vlažnim supstratom.

5. Položite biljku u saksiju vodeći računa o tome da joj ne oštetite korenje.

6. Popunite saksiju supstratom i lupnite je lagano o sto da se slegne.

Pravilno razdelite

1. Izvucite veće i bujnije biljke iz starih saksija, otresite ih malo da s korena otpadne sva zemlja.

2. Razdelite ih na više delova, sekući nožem zajednički koren iz kojeg izbijaju dve biljke, i svakom delu ostavite malo korena.

3. Zasadite ih ponovo u manje saksije koje ste prethodno dopola napunili supstratom za orhideje. Dopunite saksije i obilno zalijte.

S dolaskom nove sezone, trebalo bi da povedete više računa o svojim ljubimicama. Evo šta treba da radite. Mnogo svetlosti, dosta vlage i malo brige sasvim je dovoljno da vaše orhideje prežive hladniji period godine. Ali, s promenom temperature, treba da im dati više snage ukoliko želite da ponovo cvetaju. Ako je prozor na koji ste ih stavili obasjan suncem, malo ih izmestite i poprskajte mekom vodom da bi biljku stalno okruživala vlaga. I da: obezbedite im odgovarajući supstrat, jer je gotovo izvesno da im je neophodno presađivanje.

Poklonite joj samo malo pažnje

Smestite orhideju dalje od promaje, stavite je iznad većeg podmetača napunjenog navlaženom ekspandiranom glinom koju stalno treba snabdevati vodom.

Prekontrolišite saksiju: da li je postala mala? To ćete lako proveriti -ukoliko je korenje počelo da izlazi kroz rupice na dnu ili je zauzelo celu (providnu) saksiju, orhideja mora da se presadi u veću posudu. Korenje vaših orhideja je zeleno jer sadrži hlorofil i u njemu se odvija fotosinteza, kao i u lišću.

Ako ste procenili da bi biljku trebalo presaditi, izaberite saksiju tek malo veću od prethodne, po mogućnosti providnu. Dezinfikovanim makazama bez problema možete presecati korenje ukoliko je suvo ili mrtvo. Novu posudu ispunite odgovarajućim supstratom i postavite u nju orhideju. Dopunite je zemljom, a cvet namestite tako da korenje prirodno leži. Potom uronite saksiju u lavor s vodom i držite je tako najmanje pola sata. Nakon toga je ocedite i stavite na mesto gde ima svetlosti, ali ne na direktno sunce.

Tropske orhideje, koje u prirodi žive na stablima drveća, ne uzgajaju se zemlji, već u mešavini mahovine, kore drveta, korenja paprati, perlita, lišća i sličnih poroznih materija koje održavaju vlažnost i istovremeno omogućavaju korenu da diše. U specijalizovanim prodavnicama može se naći gotov supstrat za orhideje čija je cena vrlo prihvatljiva.

Nakon vegetativnog buđenja pa sve do oktobra, obezbedite svojoj lepotici specijalnu dohranu za orhideje koja će joj pružiti sve neophodne sastojke.

Ako uočite čudne mrlje na stabljikama

Orhideje mogu da budu napadnute štitastom vaši, parazitom koji se čvrsto zalepi na naličju lista i sisa joj limfu. Možete je m m mm 3 primetiti jer list s lica dobija žute fleke, što je posledica delovanja | parazita, dok se na naličju nalaze bele mrlje.

Orhideje se veoma malo đubre. Zato je najbolje specifično đubrivo za orhideje jer sadrži prirodne supstance koje im podižu odbrambenfsistem. Ovo đubrivo primenjuje se tek dan nakon obilnog zalivanja i uvek se rastvara u vodi.

Šta preduzeti protiv štitaste vaši

Ovog parazita možete ukloniti pomoću štapića za uši tako što ćete ga natopiti alkoholom i njime premazati mesto na kojem je mrlja: pređite nekoliko puta naličje lista sve dok u potpunosti ne uklonite svaku belu mrlju, nakon čega će žute mrlje s lica lista nestati jer su posledica uklonjenog parazita. Ukoliko je došlo do teže zaraze, možete primeniti specifičan insekticid, na primer, Stop di Fito za štitaste vaši, potpuno prirodan proizvod koji eliminiše i jajašca parazita.

Kada počne da raste nova cvetna stabljika, treba da je vežete za potporu, odnosno, drveni štapić, koji ćete dobro zabosti u supstrat, ali pažljivo, da ne oštetite korenje i za njega vezati stabljiku plastičnom šnalicom ili žicicom.

izvori:cajeviza.net