Friday, April 19, 2024
VIRALNO

Ehmeje (Aechmea fasciata) ružičasta ehmeja – sobna biljka prekrasnog cvijeta

Aechmea fasciata (Lindl.) Baker- ehmeja, ružičasta ehmeja, srebrna vaza fam. Bromeliaceae

Ehmeja je jedna od bromelija većeg rasta koja je česta u enterijerima. U visinu ehmeja raste oko 70 cm i isto toliko u širinu. Ipak u uslovima enterijera češći su manji primerci.  Poreklom je iz tropskih i suptropskih predela Srednje i Južne Amerike.

Listovi ehmeje su zelene boje i formiraju levak u središtu koji služi kao rezervoar vode. Listovi imaju sivo-srebrnu prevlaku zbog prisustva gustih belih ljuspica koje ih pokrivaju. Srebrna prevlaka nestaje na dodir (brisanjem listova), prskanjem listova ili ako se biljka ne drži na dovoljno svetlom mestu. Listovi su dugi oko 60 cm. U septembru se formira cvetna drška koja nosi klasastu cvast. Cvast se sastoji od ružičastih brakteja između kojih se nalaze ljubičasti cvetovi. Cvetovi traju veoma kratko, ali brakteje zadržavaju svoju boju i dekorativnost i do četiri meseca. Cveta samo jednom, nakon čega biljka propada.

Odgovara joj sobna temperatura i svetlo mesto, ali nikako ne direktna sunčeva svetlost. Osetljiva je na temperature ispod 13°C, na promaju i nedostatak vlage u vazduhu.

Supstrat treba održavati umereno vlažnim i zalivati ehmeju isključivo u levak. Obavezno je ehmeju redovno orošavati mlakom vodom kako bi se povećala vlažnost vazduha. U toku proleća i leta biljku prihranjivati svake dve nedelje. Za ehmeju se koristi supstrat koji se sastoji od smeše treseta i 1/3 peska.

Ehmeja se razmnožava mladim izbojcima. Mladi izbojci odvajaju se od matične biljke oštrim nožem, nakon čega se sade u zasebnu saksiju. Moguća je i generativna proizvodnja, ali tada biljke cvetaju tek nakon pet godina.

Cvecarstvo2udzbenik