Tuesday, April 23, 2024
TOP VESTZDRAVLJE

Čaj od ruzmarina priprema za cirkulaciju, nizak pritisak, mršavljenje

Za šta je dobar čaj od ruzmarina

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) je zimzeleno šiblje poreklom iz mediteranskog regiona, a najčešće se koristi kao začin u velikom broju nacionalnih kuhinja. Sa svojim oporim mirisom, ruzmarin se koristi kao sredstvo za poboljšanje ukusa, a po svojim lekovitim svojstvima je poznat stotinama – ako ne i hiljadama – godina. Čaj od ruzmarina može pomoći u varenju, promoviše kognitivne funkcije i deluje kao antioksidans, štiti telo od bolesti srca i raka.

Za šta je dobar čaj od ruzmarina?

Neke od najzanimljivijih i jedinstvenih zdravstvenih koristi čaja od ruzmarina obuhvataju njegovu sposobnost da poboljša memoriju, poboljša raspoloženje, smanjuje upalu, ublaži bol, štiti imunološki sistem, stimuliše cirkulaciju, pomaže detoksikaciju tela, štiti organizam od bakterijskih infekcija, sprečava prerano starenje i može da izleči neke kožne uslove.

Čaj od ruzmarina priprema

Kako se priprema čaj od ruzmarina?

Ruzmarin čaj – recept: stavite 250 ml vode da se kuva, a kada voda proključa, ubaciti nekoliko listova ruzmarina i kuvati oko 10 minuta. Nakon toga sklonite čaj sa vatre, pokopite i ostavite da odstoji 10-15 minuta, procedite i pijte.

Ruzmarin čaj za cirkulaciju i nizak pritisak

Ruzmarin čaj za cirkulaciju i nizak pritisak deluje kao stimulans za telo i povećava proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i protok krvi. To pomaže da se oksigenišu vitalni sistemi organa i delovi tela, osiguravajući da se metaboličke aktivnosti u tim oblastima odvijaju glatko, uz stimulaciju kretanja hranljivih materija do ćelija koje zahtevaju popravku. Ruzmarin generalno deluje pozitivno na srce i krvne sudove, pa je takođe veoma poznat kao čaj za nizak pritisak. Ne sme se prekoračiti preporučena dnevna doza od 3 šolje čaja od ruzmarina.

Za bolje pamćenje

Jedna od prvih prijavljenih ili dokumentovanih upotreba čaja od ruzmarina iz zdravstvenih razloga je bila – kao kognitivni stimulans. Čaj od ruzmarina može da poboljša memoriju i pomoći da se poveća inteligencija i fokus. Iako se mnoge od tih tvrdnji i dalje istražuju i studiraju, uticaj čaja od ruzmarina na mozak ipak ukazuje na povećanje zadržavanja pamćenja, što nikad nije loša stvar; čaj od ruzmarina za bolje pamćenje će pomoći da ostanete mladi. U tom istom stilu, ruzmarin je povezan sa stimulisanjem kognitivne aktivnosti kod starijih, kao i kod onih koji pate od više akutnih kognitivnih poremećaja, kao što su Alchajmerova bolest ili demencije.

Čaj od ruzmarina je pokazao obećavajuću podršku cirkulacije u mozgu i potencijalno prevenciju bolesti poput Alchajmera. Zajedno sa povećanjem periferne cirkulacije, ruzmarin sadrži sastojak koji se zove karnozinska kiselina – koja je moćan antioksidans koji može da zaštiti neurone od slobodnih radikala. Jedna studija objavljena u “Journal of Medicinal Food” u januaru 2010. godine pokazala je da male doze ruzmarina unapređuju brzinu memorije kod starijih osoba.

Čaj od ruzmarina za mršavljenje
Prema jednoj studiji, ekstrakt ruzmarina je bio u stanju da spreči dobijanje na težini u studiji koja je urađena na miševima, verovatno zbog sposobnosti ekstrakta ruzmarina da inhibira aktivnost lipaze. Lipaza je enzim koji telo koristi za razbijanje masti. Ruzmarin ekstrakt može učiniti da se osećate punije putem odlaganja varenja masti. S tim u vezi, čaj od ruzmarina za mršavljenje, naravno, u kombinaciji sa zdravom i uravnoteženom ishranom plus fizička aktivnost, daje odlične rezultate.

Čaj od ruzmarina za kosu

Ruzmarin ulje je u širokoj upotrebi za podršku rasta kose i sprečavanju alopecije, prema istraživanju objavljenom u “Journal of the American Medical Association Dermatologi” 1998. godine. Čaj od ruzmarina za kosu se takođe može koristiti za rast kose, ispiranje kose i protiv opadanja kose. Naime, čaj od ruzmarina deluje na zdravlje kože glave, a samim tim i na kvalitet kose.

Kako se koristi čaj od ruzmarina za ispiranje kose?

Čaj od ruzmarina može da se koristi posle šamponiranja kose da isperete kosu, kako bi stimulisali rast kose. Ruzmarin čaj može da se meša sa boraksom i koristi kao prirodno rešenje protiv peruti.

Čaj od ruzmarina u trudnoći

Čaj od ruzmarina treba izbegavati u trudnoći – barem u velikim količinama – zbog njegovih osobina da stimuliše matericu. Da se ruzmarin koristi kao začin, smatra se bezbednim za svakoga, ali velike doze ruzmarina mogu da izazovu povraćanje, spazam, komu ili tečnost u plućima. Ruzmarin može da interaguje sa nekim farmaceutskim lekovima kao što su razređivači krvi, ACE inhibitori, diuretici i litijum. Uvek se posavetujte sa svojim lekarom pre upotrebe bilo kakvih biljaka ako uzimate farmaceutske lekove!

izvor:cajeviza.net