Friday, March 29, 2024
ZDRAVLJE

Lekovito delovanje smokve – vino od smokve

Još iz antičkog perioda poznato je laksativno dejstvo sveže i suve smokve. I danas se upotrebljava kao najprirodniji laksativ koji ne ostavlja nikakve posledice, niti stvara naviku, a nema bojazni ni od mogućeg iritiranog proliva.

Lekoviti delovi su plod smokve, mlečni sok, list i kora drveta.

LEKOVITO DELOVANJE SMOKVE

Osim kod zatvora, smokva pomaže kod početne upale grla, pluća, kod parazita u crevima. Kod ujeda inseka-ta i životinja (komarca, pčele, škorpije, psa, mačke) koristimo oblogu od suve smokve – prepolovimo je i privijemo na mesto ujeda. Obloga za lečenje raznih tumora i otvrdnuća pravljena je od mlevenih smokava uz dodatak kvasca i zgnječenog belog luka. Tom smesom je previjano obolelo mesto. Efikasna je i sveza smokva, koju ispečemo, presečemo i stavimo na manji tumor ili otvrdnuće. Mlečnim sokom, koji se pojavi čim otkinete zelenu smokvu, lečimo bradavice (2-3 puta na dan mazati, dok ne otpadne), lišajeve i manje ranice. On stimuliše varenje i odstranjuje parazite. Dobro je preventivno i kurativno sredstvo za lečenje bubrega, deluje protiv stvaranja bubrežnih kamenaca i podstiče njihovo izbacivanje. Za to se koristi kompot od smokava.

UPOZORENJE: Dodir lista smokve i mlečni sok mogu da izazovu alergije. Posle jedenja smokava nemojte piti vodu.

Smokva je od davnina simbol plodnosti i razmnožavanja.

VINO OD SMOKVE

Sastojci: 1,5 l crnog vina, 100 g smokava, 100 g rogača, 100 g šećera, 1-2 karanfilića. Crno vino stavimo u posudu za kuvanje i dodamo mlevene suve smokve, mleveni rogač, šećer i karanfiliće. Kuvamo na laganoj vatri stalno mešajući, da ne zagori, oko 5 minuta. Procedimo. Uzimamo 3 puta na dan po 1 čašu, protiv kašlja.

cajeviza.net