Thursday, March 28, 2024
TOP VESTIZDRAVLJE

Obloge od kupusa najbolji lek za dojke, otok, kašalj…

Da li i i vi volite da jedete kupus? Nezaobilazna salata i veoma ukusno i zdravo povrće – međutim, ovoga puta ćemo govoriti o tome da list kupusa kao lekovita obloga ima neverovatne zdravstvene prednosti!

Kupus je bogat hranljivim materijama kao što su vitamin C, vitamin K i kalijum. Ali ono što verovatno ne znate, to je da kupus takođe može da se koristi spolja za lečenje povreda.

Vekovima unazad se kupus koristi za lečenje otoka i ogrebotina na koži. Njegova anti-inflamatorna svojstva se koriste za lečenje bola u zglobovima zbog artritisa i sportskih povreda. Ovo je jeftin i bezbedan način da se pokuša prirodno lečenje bolesnog zgloba ili nestabilnog kolena.

Naime, obloge od listova kupusa su veoma efikasne u lečenju raznih bolesti, kao što je: astma, gangrena, epilepsija, bronhitis, glavobolja, prehlada i gnojni osip na telu. Takođe, uz pomoć obloga od kupusa možete lečiti tendinitis, bol u kukovima, bol u kolenu, probleme sa kostima, proširene vene, upalu bešike, migrene, upalu mišića, bubuljice, nesvesticu, opekotine, otok i slično.Pored navedenog, list kupusa kao lek je dobar i u borbi protiv smrzavanja, ujeda insekata, upale pluća, ozbiljnih povreda, potkožnih čireva, ujeda, upala i modrica.

Za lečenje navedenih oboljenja i bolesti, kojih stvarno ima puno, najbolje je da za obloge koristite najveće zeleno lišće kupusa.

Sve vrste kupusa se mogu koristiti za pravljenje obloga, ali najefikasniji je crveni kupus.

Kako napraviti obloge od kupusa
Ako se pitate kako napraviti obloge od kupusa, samo sledite sledeće uputstvo:

Kupiti veliki, organski (ako je moguće) kupus.

Skinuti spoljašnji list i oprati ga.

Osušiti list, zatim koristite nož da isečete i uklonite tvrde žile (nervaturu) sa lista.

Postavite list kupusa na ravan sto, koristeći oklagiju ili staklenu bocu pritiskajte list da oslobodi prirodne sokove.
Kako se stavljaju oblozi od kupusa?

Postavite list kupusa direktno preko zahvaćenog zgloba ili obolele oblasti.

Pokrijte list sa gazom ili zavojem i podignite ovu obolelu oblast ako je to moguće.

Držite oblog od kupusa na ugroženom području do sat vremena. Možete ponoviti ovaj proces sa drugim listom kupusa 2-3 puta dnevno.
Od kupusa možete napraviti velike tople ili hladne obloge. Za hladne obloge, držite kupus u frižideru pre nego što započnete proces koji smo naveli gore. Za tople obloge, zagrejte list kupusa u mikrotalasnoj 15-30 sekundi. Onda možete da preskočite korak sa oklagijom, jer će toplota osloboditi sokove od kupusa.

Oblog od kupusa i svinjske masti:

Oprati svinjsku mast u 9 voda, te je namazati na grudi. Preko toga staviti dva istucana lista svežeg kupusa, zatim lanenu krpu i na kraju foliju. Ovaj oblog treba držati celu noć.

Oblog od kupusa i svinjske masti je odličan kod upale pluća.

Obloge od kupusa i meda za bronhitis i kašalj:

Lagano odvojite jedan list kupusa od glavice i spustite ga na nekoliko minuta u vrelu vodu – na taj način će postati topao i mekan. Zatim jednu stranu lista treba premazati medom. Tu stranu gde ste namazali med – treba staviti na grudi obolele osobe. Onda se preko stavlja najlonska kesa i umotava se peškirom. Nanedena procedura se sprovodi uveče pred spavanje. Ako je kašalj jak, biće vam potrebna dva lista kupusa, pri čemu se jedan stavlja na grudi, a drugi na leđa. Oblog od kupusa i meda treba skinuti ujutru. Potom se koža prebriše vlažnom krpom, ili se ispira mesto gde je bio oblog, kao i sve što je on izvukao.

Ako je bronhitis u početnoj fazi, rezultat ce biti vidljiv već nakon prve procedure sa kupusom i medom. Lečenje treba sprovoditi od 5 do 7 noći uzastopno. Primetićete da od upornog kašlja neće ostati ni traga!

Naime, aktivni sastojci kupusa i meda, kao i toplota, doprinose smanjenju kašlja i samom nestanku upalnog procesa. Savet: med možete naizmenično zamenjivati sa toplim ricinusovim uljem.

izvor:cajeviza.net