Friday, March 29, 2024
KUJNATOP VESTI

Mekane pekarske perece

izvor:Milena Petkovic

TIJESTO

1 kilogram brasna obicnog
100 ml rastopljenog margarina
100 ml mlijeka
500 ml mlake vode
2 kasike supene suvog kvasca
1 kasika supena secera
1 kasika supena soli

PREMAZ

2 kasike supene soli
2 kasike supene brasna
3 kasike supene vode
1 kasika margarina

Priprema:

U mikser ili ciniju u kojoj cete mijesiti tijesto sipati sve sastojke za tijesto i izraditi da se dobije glatko tijesto.

Оstaviti da naraste i udvostruci svoju zapreminu kad je tijesto naraslo premijesiti i ostaviti da jos jednom naraste.

Kada je tijesto naraaslo po drugi put izruciti ga na radnu povrsinu pa jos jednom rucno dobro premjesiti.

Kreirati loptice

Za pletenice kreirati loptice tezine od 100 grama a za perece i kiflice loptice od 80 grama,

Kada smo tijesto razdijelili na jednake velicine oklagijom razvaljali lopticu za pletenicu i rolati duzinski da se dobije dugacka tanka rolna pa je premotati u cvor a krajeve previti paralelno. premazati rastopljenim margarinom i posuti sjemenakama maka ili susama.

Isti postupak ponoviti i za perece razvaljati i smotati dugacku rolnu pa je jos malo dlanovima rolajuci po radnoj povrsini rastanjiti, tako dobijeno tijesto oblikovati u perecu i stavljati u tepsiju na kojoj ce se peci i takodje premazati rastopljenim margarinom.

Za kiflice ponoviti na isti nacin razvlacenje sa oklagijom samo ovoga puta rolnice praviti da budu krace, pa ih redati u tepsiju malo savijene na sredini, tako oblikovane kiflice premazati rastopljenim margarinom.

Tako kreirane pletenice perece i kiflice staviti u tepsije za pecenj i ostaviti na toplom mjestu da udvostruce svoju zapreminu, kada su narasle peci u zagrijanoj rerni na 180 stepeni celzijusa 15 minuta

U ciniji od brasna soli i vode kreirati slani preliv sa kojim cemo poprskati perece i kiflice, kadaa ih poprscemo sa ovom slanom masom vratiti u rernu jos 5 minuta da se so i braasno zapeku.