Tuesday, April 16, 2024
KUJNAPosnoTOP VESTI

Pita sa gotovim korama i krompirom – Recept

izvor:Jednostavno Ukusno

Pita sa krompirom sa gotovim korama se lako pravi i idealna je za ručak kao glavno jelo uz npr. jogurt. Možete i da uvijate kore, ili da ih jednostavno slažete jednu preko druge. Rezultat je u svakom slučaju veoma ukusan!

Sastojci: 500 gr kora za pite, 1500 gr crvenog krompira, Začini po ukusu (vegeta, biber…), 1 srednja glavica crnog luka.

Za premazivanje kora: 2 dl voda, 1 dl ulja, Kašikica soli, 1/8 kašikice soda bikarbone.

Priprema: Najpre pripremimo premaz za kore.

Vodu i ulje stavimo da provri. Zatim dodajemo so i soda bikarbonu. Čim je soda bikarbona odreagovala i prestala da peni, sklanjamo šerpicu sa ringle i ostavimo da se tečnost prohladi.

Krompir oljuštimo, zatim ga izrendamo na krupnije. Začinimo ga vegetom, promešamo i ostavimo da odstoji kako bi pustio vodu.
Čim krompir počne da pušta vodu, šaku po šaku, iscedimo ga. Oceđeni krompir premeštamo u drugu činiju, a vodu koju smo iscedili bacimo. Krompir začinimo vegetom, biberom, kajenskom paprikom… Crni luk izrendamo i dodamo krompiru.

U nauljenu tepsiju (ja koristim tepsiju koja je došla sa rernom) položimo jednu koru koju premažemo prelivom, zatim i drugu.
Na drugu koru rasporedimo 5 – 6 kašika krompira, zatim preklopimo sa sledećom korom. Postupak ponavljamo dok ne utrošimo smesu.

Na kraju sve prekrijemo sa 1-2 kore (zavisi koliku tepsiju koristite), premažemo prelivom, ili ko voli masnije, samo uljem, izbockamo pitu na nekoliko mesta i stavimo da se peče na 200C, dok ne porumeni.