Saturday, April 20, 2024
TOP VESTIZDRAVLJE

Evo zašto kivi treba da bude deo vaše svakodnevne ishrane

Kivi, voće za koje se može reći da je prava riznica vitamina, koji se najčešće koristi svež, odličan je za lečenje mnogih respiratornih oboljenja a takođe vas rešava glavobolje i nagomilanog stresa. Iako je jako ukusan i odličan kako za dijete tako i za zadravlje, ne bi trebalo da ga konzumirate u velikim količinama jer može da izazove alergiju. Preporučuje se unos dva do tri kivija dnevno najviše.

Potiče iz Kine, odakle je prenet na Novi Zeland, nakon čega je krenuo da se gaji i prodaje po celom svetu. Njegove grane su prepoznatljivog oblika jer imaju široke listove i obično mogu da narastu i do 7 metara u visinu. Odličan je za poboljšanje zdravlja, kao i za dijete zbog malog broja kalorija.

Voće kivi za bolje zdravlje

Pomenuli smo da je kivi odličan za prehladu, ali ne postoji razlog da ga preventivno ne uzimate radi boljeg zdravlja. Preporučuje se konzumacija više vitamina i to u vidu šejka. Potreban vam je jedan kivi, šargarepa, jabuka i kašika ili dve meda. Sve sastojke izmiksajte u blenderu i uživajte u ovoj vitaminskoj bombi koja će samo poboljšati vaše zdravlje i svakako ojačati imunitet.

Takođe, dobar je i za celulit, što je posebno bitna informacija za žene koje bitku sa celulitom biju skoro ceo život. Kako biste se rešili dosadne narandžine kore potrebno je da kilogram kivija iseckate na sitno i da ga procedite kroz gazu. Sadržaj sipajte u toplu kupku i uživajte u voćnom kupanju. Takođe, istim možete uraditi i piling nakon kupanja. Dobro je za zdravlje a i za oslobađanje toksina iz tela.

Kivi kao lek

Kivi često zna da bude zamena za aspirin, otkriće je do kojih su došli mnogi lekari zbog čega ga slobodno možemo prozvati prirodnim lekom. Kod ovog voća možete konzumirati i plod i lišće. Da li ste čuli možda za rakiju od kivija? Pravi se od ploda dok od peteljki i listova možete napraviti čaj od kivija koji takođe može poslužiti kao lek.

Što se tiče lekovitih dejstava, sok od kivija se pokazao kao najbolje sredstvo u izlečenju mnogih bolesti. Pa tako, pomoću soka od kivija se možete rešiti peska u mokraćnoj bešici, peska u bubregu i slično. Plod ovog voća odličan je kao preventiva za kardiovaskularne bolesti, gojaznost, a takođe se kao lek pokazao dobar u slučaju katarakte i za redukovanje masnoća u krvi. Čudnovato voće kivi jača imunitet, takođe ima i antiokancerogena dejstva i sprečava moždani udar.

S obzirom da je pun vitamina C kivi se najviše konzumira zimi. Ono što je malo poznato kad je ovo voće u pitanju je to da kivi štiti naš DNK od stresa a za to nije zaslužan samo vitamin C.

S obzirom da je pun vlakana koje ne dozvoljavaju hrani da se dugo zadrži unutar debelog creva, kivi pomaže i u slučaju opstipacije.

Kako birate kivi u radnji? Kako možete biti sigurni da je dobar? Uzmite plod i stavite ga između prsta i kažiprsta i blago stsisnite. Ukoliko je na dodir blago mekan, to znači da je dobar. Ne bi trebalo da ga kupujete ukoliko uočite tamne mrlje ili preteranu mekoću ploda, to znači da je već pred truljenjem.

Kivi kalorije i vitamini

Po tome koliko ima vitamina C u sebi, kivi se daleko nalazi ispred narandže dok je po količini kalijuma daleko ispred banane. Dva ploda ovog voća sadrže 93 kalorije, i oko 1,7 grama proteina što ga čini idealnom namirnicom koja će vam omogućiti brz gubitak kilograma. Upravo zbog ove informacije, kivi ćete često naći na spisku niskokaloričnih namirnica kada su striktne dijete u pitanju. Mnoga lekovita svojstva kivija čak nisu poznata javnosti, iako ga nutricionisti čak nazivaju supervoćem, jer poseduje savršeni balans između kalorija i minerala.

Pored vitamina C voće kivi obiluje i drugim vitaminima poput vitamina A, vitamina B i K kao i mnogim mineralima poput magnezijuma, fosfora, gvožđa i cinka.

cajeviza.net