Wednesday, March 27, 2024
INFOTOP VEST

ZALFIJA (KADULJA): upoznajte najlepše sorte moćne lekovite biljke

Visegodisnja zimzelena biljka. Gaji se zbog lisca bogatog etercnim uljima i drugim lekovitim sastojcima. Smatra se jednom od najlekovitijih biljaka. Snizava temperaturu, ublazava glavobolju i nervnu napetost. Zalfija ima antisepticko dejstvo i najcesce se koristi za negu, prevenciju i lecenje usne duplje i desni, ali se koristi i za spravljanje preparata negu koze.

MASKA ZA LICE , ZAOSETLJIVU KOZU

U 10 g lista zalfije preliti 1 soljom kljucale vode i ostaviti poklopljeno 10 min. i procedite. 2 kasike caja pomesajte sa zumancetom i kasicicom maslinovog ulja. Masku nanesite na lice i ostavite 10 min. a zatim isperite preostalim cajem.

U kulinarstvu se koristi kao dodatak sosovima, jelima od jagnjeceg i svinjskog mesa, a u specijalitetima sa srednjeg istoka kao dodatak cevapu.

Za uzgoj zahteva topla i suva stanista i osuncane polozaje. Nema vecih zahteva prema zemljistu, ali najbolje uspeva na na rastresitom, za vodu propusnom i plodnom, mada moze i na peskovitom. Na jednom mestu moze se gajiti 10 i vise godina. Razmnozava se setvom semena i vegetativno, deobom bokora. Seme se seje krajem jeseni u hladne ili tople leje. Rasa|uje se u jesen sledece godine na rastojanju 30-40 cm u redove udaljene 50-60 cm. Otporna je na bolesti. Zetva – berba lisca, obavlja se cim se na biljkama pojave cvetovi, uvek po suvom vremenu, kad se osusi

filmpublikart.net