Friday, April 19, 2024
INFO

Guzmanija ili plameni štit – tropska kućna lepotica

Guzmanija ili plameni štit, kako se često zove zbog svojih jarkih boja je veoma zanimljiva sobna biljka. Guzmanija , njen latinski naziv je Guzmania minor, pripada porodici ehmeja u koju spadaju i ananasi.Poreklo vodi iz južne Amerike i južne Indije. Guzmanija biljka je epifitna i stvara brakteje koje traju dva meseca. Guzmanija ili plameni štit, je veoma zanimljivo cvece za kucu zbog brakteja koje su jarkih boja vatreno crvene i narandžaste. Njeni listovi i brakteje živih boja unose vedrinu u svaki prostor. Ako je posadimo u saksiju ili na komadu drveta postaje prelep , a i neobičan detalj vašeg doma.Visina guzmanija biljke je od 30 do 40 cm, a prečnik joj je oko 25 cm.

Cvetovi guzmanija su veoma neupadljivi i vek trajanja im je par dana, a ako ga pravilno negujete može da traje i godinu dana. Posle cvetanja cvece guzmanija propada.

Guzmanija cvece nega

Guzmanija voli svetlo mesto , ali ne direktnu sunčevu svetlost . Zimi joj odgovara temperatura do 18 °C , a leti do 24 °C , maksimalno do 27 °C . Prihranjivanje nije potrebno. Ako se vrhovi listova počnu da suše, znači da ima malo vlage, i biljku je potrebno da orošite. Ako guzmanija biljka počne da trune pri dnu, preterano ste je zalili, i neko vreme je ne zalivajte.

Sobno cvece guzmanija najčešće cveta leti. Potrebno je da se zaliva dva, tri puta nedeljno, a zimi samo jednom u nedelju dana. Kad je u cvetu, biljka guzmanija mora da ima dovoljno vlage. Cvece guzmanija cveta samo jednom.

Listovi guzmanije su kožasti, zeleni, dugi oko 40 do 70 cm koje se nalaze u rozeti oko čašice.

Cvece guzmanija se razmnožava iz mladica koje rastu kad zrela biljka cveta. Mlada biljka treba da ima svoje korenje i tad treba da je razdvojimo od matične biljke, posle čega možemo da je presadimo. Presađivanje je najbolje da se uradi u proleće. Sobno cvece guzmanija u vreme cvetanja treba da ima izdanke dužine oko 15 cm i tada je spremna za sadnju. Pravi pelcer mora da ima dobro razvijen korenčić. Ako su listovi lepljivi i izobličeni i na njima se pojave insekti tj. vaši poprskajte je insekticidom. Donji listovi ako su smeđi i ako se suše, treba joj vode.

Guzmanija presadjivanje

Kada presadjujete nemojte da jako pritisnete zemlju, jer voli propusno zemljište. Odvojite izdanak sa žilama od biljke i posadite je u male saksije. Odgovara joj mešavina zemlje sačinjena od treseta, peska i šumske zemlje, kao i kada sadimo presađujemo ostalo cvece za kucu .
Nije loše da zemlju prekrijete mahovinom koju treba da održavate vlažnom.

Guzmanija odrzavanje

Sobno cvece guzmanija najviše voli svetlo mesto sa dosta toplote.

Takođe odgovara joj dosta vlage u vazduhu i preporučujemo vam da primenite metodu tacna sa vodom. U posudu sa vodom stavite jednu manju tacnu koju ćete obrnuti tako da sama guzmanija biljka ne bude direktno u vodi. Na ovaj način će voda isparavati i davati biljci potrebnu vlažnost. Poželjno je da dva puta na dan orošavate cvece guzmanija kišnicom ili mlakom vodom. Raspršivač treba da je udaljen oko 15 cm od biljke.

Preporučuje se da se redovno brise prašina sunđerom ili mekom krpom sa vodom koja je mlaka. Kad se uveli listovi guzmania osuše, odrežite ih makazama do zdravog tkiva.

cveceza.blogspot.com