Thursday, April 18, 2024
TOP VESTTOP VESTIZDRAVLJE

Za šta je još dobra cikorija ?

Smanjuje stres

Ukoliko ste pod stresom, znate da ga kofein može pogoršati. Kofein je glavni sastojak kafe, a čak se može naći u tragovima u kafi koja je bez kofeina. Manje unošenje kofeina može smanjiti epinefrin i nivo kortizola tokom spavanja i u stresnim situacijama.

Jedno istraživanje je pokazalo da pijenje kafe u kombinaciji sa stresom značajno podiže nivo kortizola u telu. Pošto cikorija ne sadrži kofein, odlična je zamena za kafu koja će usput, smanjiti nivo kortizola i tako, umiriti stresni odgovor organizma.

Sadrži antiupalna svojstva

Biljni polifenoli mogu smanjiti upalu u telu. Studija koja je organizovana na Pečkom medicinskom univerzitetu u Mađarskoj, pokazala je na primeru 27 volontera koji su pili kafu od cikorije da posle samo nedelju dana konzumiranja, crvena krvna zrnca imaju manje deformiteta zahvaljujući biljnim fenolima, što je zapravo antiupalni odgovor organizma (koji je obnovio ove ćelije i vratio ih u prvobitno, zdravo stanje).

Štiti jetru
Sposobnost korena cikorije da zaštiti naše telo od hemijski izazvanih slobodnih radikala, ponovo je ispitana 2015. godine. Ispitanici su bili podeljeni u četiri grupe, u zavisnosti od vrste lečenja i nivoa oštećenja od slobodnih radikala. Predtretman ekstraktom cikorije je pokazao značajno smanjnje oksidativnog stresa i sprečio je oštećenja na ćelijskom nivou, što doprinosi zdravlju jetre.

Rezultati su pokazali da je ekstrakt cikorije bogat prirodnim antioksidantima, koji uništavaju slobodne radikale. Na taj način, odbrambeni odgovor tela postaje jači, a u isto vreme se jetra pročišćava.

Može sprečiti ili usporiti nastanak dijabetesa
Šećerna bolest je sve veći zdravstveni problem, ali ne mora da bude tako. Postoji puno načina za lečenje i nošenje sa dijabetesom, a sve počinje sa ishranom. Cikorija može biti dobar dodatak u ishrani svakog dijabetičara, koja će pomoći u lečenju ovog sve rasprostranjenijeg oboljenja.

U naučnom časopisu koji se bavi tradicionalnom medicinom, objavljeno je istraživanje koje se bavilo efektom cikorije na nivo šećera u krvi, metabolizaciju lipida i pražnjenje creva. U ovom ispitivanju učestvovalo je 47 zdravih osoba, kod kojih se pokazalo da je nivo adiponektina (proteina koji reguliše nivo šećera u krvi i odgovoran je za razlaganje hrane stomačnom kiselinom) značajno bolji. Ovi rezultati sugerišu naučnicima da bi ekstrakt korena cikorije mogao da odloži ili spreči pojavu dijabetesa, i da poboljša pražnjenje creva zahvaljujući velikoj količini vlakana.

Doprinosi zdravlju stomaka

Koren cikorije sadrži inulin obogaćen oligosaharidima, koji je prebiotik. Inulin u korenu od cikorije deluje kao prebiotik pošto fermentiše u dodiru sa dobroćudnim bakterijama koje se nalaze u stomaku. Prebiotici mogu podstaći rast korisnih probiotika u digestivnom sistemu i poboljšati absorpciju kalcijuma iz namirnica.

Da li je cikorija bezbedna u trudnoći ?

Iako se cikorija generalno smatra bezbednom namirnicom, postoje ljudi koji ne bi trebali da je konzumiraju. Koren cikorije se ne preporučuje u trudnoći, pošto može uzrokovati menstruaciju i tako izazvati abortus, pogotovo ako se uzima u većim količinama.

Kako se uzgaja cikorija?

Seme cikorije se može posaditi 3-4 nedelje nakon poslednjeg mraza, na međusobnoj udaljenosti od 12-20 centimetara, u redovima koji su udaljeni 60-90 centimetara. Ako ih posadite preblizu, možete ih stanjiti kada počnu da rastu, mada ovako rizikujete da vam se pojavi korov.

Zaključak o cikoriji

Cikorija smanjuje stres, ima antiupalna svojstva, štiti jetru, sprečava ili odlaže pojavu dijabetesa, olakšava lečenje osteoartritisa, doprinosi zdravlju digestivnog trakta i leči zatvor.

Koren cikorije je inulin, biljni ugljeni hidrat kog naši enzimi ne mogu razložiti, i čest je sastojak u proizvodima koji imaju puno vlakana i ne sadrže gluten. Inulin se dobija direktno iz korena cikorije.

Inulin je rastvoriva materija koja se smatra prebiotikom. Rastvoriva vlakna mogu zadržati vodu, nabubriti i tako dodati volumen namirnicama. To je samo jedan od razloga zbog kojih se cikorija koristi, a tu je i njena neodoljiva kremasta tekstura.
Cikoriju možete konzumirati na više načina, izaberite onaj koji vam najviše prija – kafa, čaj ili osvežavajuća salata, pronađite primenu koja vam najviše odgovara i istovremeno pozitivno utičite na vaše zdravlje. Da li ste već konzumirali cikoriju? Podelite sa nama vaša iskustva u komentarima.

cajeviza.net