Friday, July 19, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Slamnati cvet, Šuškavac – zlatni venčić

Slamnati cvet u narodu poznat i pod nazivom zlatni venčić je poreklom iz Australije. Njegove latice podsećaju na slamu, pa je ova baštenska biljka po tome i dobila ime.

Slamnati cvet ima živopisne cvetiće koji ukrašavaju bašte, terase i prozore tokom leta i jeseni, čak i zimi kao suv cvetni aranžman.

Okolinu ukrašavaju raskošnim bojama: žutom, narandžastom, crvenom, ružičastom, a mogu biti i beli ili bronzano ljubičasti. Slamnati cvet se pojavljuje od juna do oktobra, tokom noći ili u kišnim danima, cvetovi su čvrsto zatvoreni.

Najbolje raste na sunčanoj poziciji, umereno plodnoj, vlažnoj i dobro propusnoj zemlji. Ako je suva, pojavljuje se manje cvetića, a na potpuno suvom tlu ne može da opstane. Đubri se od aprila do avgusta đubrivom sa manje fosfora.

Ukoliko želite da uberete i osušite raskošne cvetiće, najbolje je da to učinite oko podneva. Uklonite listova i zavežite u buketiće, sušite na senovitom, prozračnom mestu okačene na dole. Cvetovi za sušenje se beru dok su na pola otvoreni, da bi se tokom sušenja potpuno otvorili. Ova biljka se razmnožava semenom koje se seje u proleće ili deljenjem biljke u proleće i jesen. Sadi se na razmaku 20-30 cm.

novosti.rs