Wednesday, July 17, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Sanseverija – Svekrvin jezik kaktus

Svekrvin jezik kaktus, ili na latinskom Sansevieria trifasciata, je vrsta biljke cvetnice iz porodice Asparagaceae , poreklom iz tropske zapadne Afrike iz Nigerije istočno do Konga.

Svekrvin jezik biljka je zimzelena višegodišnja biljka koja formira guste sastojine, širenjem putem svoje linije rizoma, koji je ponekad iznad zemlje, ponekad pod zemljom. Njeni kruti listovi rastu vertikalno od osnovne rozete. Zreli listovi su tamno zelene boje sa svetlo sivo-zelenim trakama i obično se kreću između 70-90 centimetara dužine i 5-6 cm širine.

Specifičan epitet trifasciata znači “tri paketa”.

Uzgoj

Svekrvin jezik se sada uzgaja uglavnom kao ukrasna biljka, na otvorenom prostoru u toplijim krajevima, a unutra kao kućna biljka u hladnijim vremenskim uslovima.

Ovo je popularna sobna biljka jer je tolerantna na nizak nivo osvetljenja i nepravilno zalivanje; tokom zime potrebno je samo jedno zalivanje svakih par meseci. Kaktus će lako istruliti ako se previše zaliva. Studija NASA je otkrila da je ovo jedna od najboljih biljaka za poboljšanje kvaliteta unutrašnjeg vazduha, zahvaljujući pasivnom apsorbovanju toksina kao što su azotni oksidi i formaldehid.

Brojne sorte su selektovane, mnoge od njih imaju raznoliko lišće sa žutim ili srebrno-belim prugama na marginama lista.

Biljka se može razmnožavati od strane reznica ili deljenjem rizoma. Prvi metod ima manu da će išaranost biti izgubljena.

Gajenje u saksiji

Gajenje svekrvinog jezika u saksiji je veoma lako i jednostavno. Ovo je veoma tolerantna biljka, i njena nega i održavanje su vrlo jednostavni. Svekrvin jezik kaktus se može zanemariti nekoliko dana ili nedelja, ipak, sa svojim čvrstim listovima i arhitektonskim oblikom, on i dalje izgleda sveže. Divno, zar ne?

Osim toga, može da preživi nizak nivo svetlosti, sušu i ima malo problema sa insektima. NASA istraživanje je čak pokazalo da ova biljka može da pomogne da vazduh unutar vašeg doma bude čist, uklanjanjem toksina kao što su formaldehid i benzen. Ukratko, svekrvin jezik je savršena kućna biljka.

Stavite ovaj kaktus na indirektnom suncu i nemojte ga zalivati previše, posebno tokom zime. Ustvari, bolje je pustiti da se ova biljka malo osuši između perioda zalivanja. Ukoliko se previše zaliva, može da istruli.

Malo đubriva opšte namene može da se koristi ako su biljke u saksiji, i to je to.

cajeviza.net