Thursday, April 25, 2024
TOP VESTTOP VESTIZDRAVLJE

Brusnica-čaj od listova i bobica brusnice

Biljna vrsta veoma slična borovnici i u poslednje vreme vrlo tražena je brusnica ,zimzeleni je polužbun, visine do 30 cm, sa tankim okruglastim, beličasto-dlakavim poleglim grančicama, koje kasnije ogole. Listovi su zimzeleni, kožasti, na kratkim dlakavim drškama, eliptičnog oblika. Lice lista je tamnozelene boje i sjajno, dok je naličje bledozeleno, sa tamnomrkim tačkastim žlezdama.

Cvetovi su bele ili ružičaste boje, na kratkim crvenkastim i dlakavim cvetnim drškama, sakupljeni u bogatim grozdastim cvastima.Plod je jestiva bobica tamnocrvene boje, mnogo semena. Cveta od maja do kraja jula a plodovi sazrevaju u avgustu i septembru.

Brusnica raste u većim grupama, najčešće po svetlim i suvim četinarskim i mešovitim lišćarsko-četinarskim šumama, u zajednici sa borovnicom. Nalazi se na zemljištima kisele reakcije (rN 4,5-6,0) i rasprostranjena je u alpskim a kod nas u planinskim područjima. Može se naći i na nadmorskim visinama iznad 2.000 m.

Lekoviti sastojci lista ploda brusnice

Koristi se list i plod brusnice. Mladi list sadrži 4-8% arbutina, do 9% tanina i flavonoide. Upotreba brusnice i delovanje je slično listu medveđeg grožđa.S obzirom na niži sadržaj tanina, list brusnice ima bolje terapeutsko dejstvo i koristi se kao uroantiseptik (za dezinfekciju mokraćnih puteva) i adstrigens (za lečenje zapaljenja kože i sluznica). Naročitoje poznato blagotvorno dejstvo lista brusnice u eliminisanju neugodne bakterije ešerihije. Flavonoidi (hiperozid, avikularin i izokvercetin) deluju antioksidantno i sprečavaju pojavu kancerogenih oboljenja. Plod brusnice se koristi i protiv dijareje i bogat je vitaminom C. Takođe, koristi se za izradu sirupa i pekmeza.

Čaj od bobica brusnice

U šolju od 2 dl staviti kašiku bobica od brusnice i preliti je prokuvanom vodom. Ostaviti da odstoji.Čaj od plodova brusnice piti po potrebi.

Čaj od lista brusnice

Šaku listova brusnice usitniti i kuvati u 2 dl vode 10 do 15 minuta. Procediti i piti tri puta dnevno po šolju čaja od listova brusnice, u gutljajima.

Ovaj čaj od brusnice pomaže kod reum i prevelikog stvaranja belih krvnih zrnaca.

List brusnice se bere u rano proleće, već posle otapanja snega pa sve do cvetanja. Obično se odsecaju nadzemni delovi i suše u tankom sloju u hladu.Potom se list skine a grančica brusnice odbaci.

Brusnica se u našim planinskim krajevima osim za čaj koristi ukuvana sa šećerom kao omiljeni začin i dodatak jelima od divljači. Kompot od brusnice priprema se sa šećerom i sirćetom. Ovaj kompot se dugo održava a to svojstvo se pripisuje prisustvu benzojeve kiselineu bobicama.

cajeviza.net