Friday, April 19, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Dicentra spectabilis – Devojačko srce

Devojačko srce je višegodišnja biljka (perena, po lat. perennis, što znači trajan). Poreklom je iz istočne Azije, a u našim krajevima se počela uzgajati u 19. veku. Brzo je postala jako omiljena i popularna biljka. Uspeva na neutralnom ili baznom zemljištu, traži rahlu, vlažnu, dobro propusnu zemlju. Najbolje uspeva na polusenovitim mestima. Ima složene listove, plavo-zelene boje, koji formiraju kompaktnu rozetu. Cvetovi srcolikog oblika mogu biti ružičasti i beli. Složeni su u nizu na zajedničkoj cvetnoj stabljici i nadvisuju lisnati deo. Ako joj uslovi odgovaraju, naraste i do 80 cm u visinu. Cveta u periodu od 4 – 6 meseca, a kad se cvetanje završi listovi počinju da se suše. Ako je zemlja dovoljno vlažna, lišće se može zadržati i do jeseni. Nadzemni deo se gubi tokom zime.

Razmnožava se delenjem korena, a može se odgojiti i iz semena. Koren se deli u rano proleće ili u jesen, dok biljka miruje. Koren podnosi jako niske temperature, može da izdrži mrazeve i ispod -20 stepeni. Biljka je otrovna, a dodir može da izazove osip i crvenilo kože. U letnjim mesecima je treba zaštititi od štetočina. Napadaju je biljne vaši, puževi, a napadaju je i gljivice. Za zaštitu i pomoć se najbolje obratiti stručnjaku, koji će znati kako da se pomogne biljci.

Uz biljku devojačko srce se vezuje priča o princu koji je uzaludno pokušavao da osvoji srce lepe princeze. Princ joj je donosio predivne poklone sa svojih putovanja, ali ona ga nije primećivala. Jednog dana se princ vratio sa dalekog putovanja sa posebnim poklonom. Prvo joj je predstavio dva čarobna ružičasta zečića koje je postavio na dve spoljne strane latice cveta. Princeza je samo uzdahnula i jedva pogledala u zečiće. U nadi da će je ipak osvojiti princ stavlja par čarobnih minđuša na dve duge bele latice. Princeza je jedva pogledala i to, a jadnom princu srce je bilo potpuno slomljeno. I on izvlači nož iz korica i ubija se. U cvetu je preostalo srce na tamnozelenoj liniji. Princeza je tek tada shvatila koliko ju je voleo princ. Shvatila je kasno da i ona njega voli i da će njeno srce krvariti zbog princa zauvek.

bastovanstvo.rs