Friday, March 29, 2024
TOP VESTTOP VESTIZDRAVLJE

Bosiljak liječi bronhitis, čuva srce i smiruje

15 razloga za bosiljak: Liječi bronhitis, čuva srce i smiruje

Infekcije i čirevi koji se mogu pojaviti u ustima je dobro u prvu ruku liječiti žvakanjem listova bosiljka. Smanjiće bol i infekciju, ali i smanjiti zadah
Bosiljak je začin koji ima fantastičan uticaj na zdravlje i organizam. Ublažava prehladu, doprinosi zdravlju srca, bubrega, očiju i zuba, a pomaže i u liječenju raka.

1. Snižava temperaturu i ublažava simptome prehlade

Budući da bosiljak ima antibakterijska svojstva, lišće bosiljka je jako efektno u liječenju raznih upala, temperature i temperature. Ukuvajte lišće bosiljka u čaju i polako pijte. Smanjićete simptome bolesti, kao što je peckanje i grebanje u grlu i podražaj na kašalj.

2. Pomaže u borbi protiv prehlade, astme i bronhitisa

Mješavina lišća bosiljka s đumbirom i medom izvrstan je lijek za liječenje raznih respiratornih bolesti, poput prehlade, gripe, astme i bronhitisa. Mješavina otvara disajne puteve koji je blokirao sekret i pomaže oboljelima da pravilno dišu.

3. Liječi upaljeno grlo

Ako imate upalu grla dobro je grgljanje mlake vode u kojoj je neko vrijeme bio potopljen bosiljak. Djelovaće protivupalno i olakšaće simptome upale.

4. Doprinosi zdravlju srca

Jedenje bosiljka smanjuje nivo holesterola u tijelu i generalno se smatra jednim od najboljih začina za srce. Smanjuje rizik od srčanog udara i kardiovaskularne slabosti.

5. Protivstresno djelovanje

Bosiljak je generalno dobar za zdravlje, a travari preporučuju žvakanje barem 12 listova bosiljka dnevno. Uz dobro zdravlje, bosiljak ima direktni uticaj i na stres, to jest vitamini i antioksidanti koje otpušta pozitivno utiču na smanjenje stresa.

6. Poboljšava rad bubrega

Bosiljak jača bubrege i izvrstan je u borbi protiv bubrežnog kamenca. Travari predlažu jedenje mješavine bosiljka i meda barem šest mjeseci kako bi ublažili bolove i istjerali kamen iz tijela.

7. Liječi usne infekcije

Infekcije i čirevi koji se mogu pojaviti u ustima je dobro u prvu ruku liječiti žvakanjem listova bosiljka. Smanjiće bol i infekciju, ali i smanjiti zadah.

8. Ublažava oteklinu nakon uboda insekata

Namažite čajnu kašičicu paste od bosiljka na oteklinu. U kratko vrijeme će splasnuti i smanjiće bol i iritaciju.

9. Održava zdravlje zubi

Za one koji pate od problema krvarenja desni, lošeg daha i propadanja zuba, bosiljak se pokazao dobrim saveznikom u održavanju zdravlja zuba. Antibakterijska i antibiotska svojstva bosiljka mogu pomoći u spriječavanju takvih oralnih bolesti.

10. Održava zdravlje očiju

Obilje vitamina A koje sadrži bosiljak ima pozitivan učinka na zdravlje očiju. Pojačava otpornost očiju na razne bolesti, a samo nekoliko kapljica otopine s bosiljkom može osvježiti umorne oči.

11. Štiti DNK

Listovi bosiljka sadrže mnoštvo fitonutrijenata i antioksidanta, koji štite ćenije DNK od oštećenja nakon izlaganja ultraljubičastim zracima.

12. Smanjuje poriv za povraćanje

Kako biste trenutano dobili olakšanje od čestih povraćanja, pomiješajte sok od bosiljka s medom i sokom od đumbira.

13. Pomaže u liječenju raka

Bosiljak steže vene koje dopremaju hranjive supstance tumorima koji uzrokuju rak, a sam po sebi pomažu u liječenju brojnih vrsta raka, uključujući rak dojke. Anti-kancerogena svojstva bosiljka takođe spriječavaju rast oralnog karcinoma.

14. Liječi poremećaje u radu pluća

Šteta na plućima nastala prehladom, tuberkulozom ili pušenjem se može ublažiti jedenjem bosiljka jer sadrži vitamin C, eugenol i kamfen koji su dokazno efikasni kod liječenja bolesti pluća.

15. Pomaže kod prestanka pušenja

Žvakanje bosiljka smanjuje želju za cigaretom. Samo jedan listić je dovoljan da smanji želju i odloži žudnju.

haber.ba