Thursday, March 28, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Sobni hibiskus kao ukrasna biljka – uzgoj, sadnja, razmnožavanje, orezivanje

 

I na severnoj hemisferi možemo uživati u tropskim biljkama ako ih gajimo kao sobno bilje. Jedna od divnih biljaka koje se mogu gajiti je kućni hibiskus. Međutim, hibiskus se ne mora gajiti kao sobna biljka samo u hladnim krajevima, već i u toplijim. Kao i sve druge sobne cvetnice, kućni hibiskus zahteva samo nekoliko stvari koje treba da upamtite ako želite da vaš hibiskus buja i cveta u kući. U nastavku ćemo vam otkriti trikove kako da postanete ekspert za uzgoj hibiskusa.

Zašto gajiti sobni hibiskus ?

Svi znamo koliko biljke mogu ukrasiti dom i stvoriti ambijent u kom ćemo se osećati dobro. Istraživanja su pokazala da je uzgoj sobnih biljaka veoma dobra stvar za neke očigledne i manje očigledne stvari:

Sobne biljke pročišćavaju vazduh u kući tako što filtriraju prašinu i apsorbuju zagađenje iz vazduha.

Biljke su zvučne barijere, apsorbuju zvučne talase i smanjuju količinu buke.

Biljke povećavaju vlažnost vazduha i odlične su za stanove sa centralnim grejanjem i klima-uređajima.

Sobne biljke smanjuju količinu ugljen-dioksida i povećavaju količinu kiseonika u vazduhu.

Biljke deluju kao izolacija koja zagreva kuću tokom zime i hladi je leti.

Dokazano je da biljke poboljšavaju raspoloženje, čine da se osećamo smirenijim i optimističnijim. Ako imate bolesnu osobu u kući, brže će se oporaviti ako je okružena sobnim biljkama.

Najnovija istraživanja pokazuju da sobno bilje u radnom prostoru poboljšava kreativnost i produktivnost.

Na sve ovo, dodajte to što će vam nagrada za uzgoj sobnih biljaka biti veliki, živopisni i raznobojni cvetovi. Ako vam je to važno, obavezno počnite da gajite kućni hibiskus, samo pažljivo – možete postati zavisni i početi da gajite hibiskus po celoj kući ili stanu.

Kako uspešno gajiti cvet hibiskus u kući ?

Sadnja hibiskusa

Sadnja hibiskusa je jednostavna.Biljku koja je dobro ožiljena u tegli treba saditi u saksiju koja je prečnika najmanje 25 cm.Odgovaraće i svaka veća saksija do 50 cm kako bi se razvila velika biljka.Za sadnju hibiskusa koristite zemlju za cveće (humus) koju možete kupiti i u većim marketima.Za bolju drnažu dodajte i nekoliko šaka peska.

Prehrana

U veštačkim, kućnim uslovima, hibiskusu će biti potrebna dodatna prehrana kako bi biljka dobila potrebnu glukozu i proteine da bi mogla da raste i cveta. Osnovne stvari koje su vam potrebne za gajenje zdrave i lepe biljke su:

Dobro đubrivo za hibiskus, koje sadrži sve nutrijente i što manje zagađivača.

Nešto manje azota, da bi se sprečile štetočine koje vole azot i kako bi biljka bila lepša.

Mnogo kalijuma, zbog jače i drvenastije stabljike, više pigmenata i zbog većih cvetova.

Mnogo magnezijuma i gvožđa, kako bi se održala ravnoteža sa kalijumom i kako bi biljka proizvodila mnogo hlorofila.

Poboljšavači rasta, kako bi biljka opstala sa manje svetla i vlage nego u svojim prirodnim uslovima.

Zaštita za zemljište, kako bi koren ostao sasvim zdrav i kako bi se sprečile štetočine.

Zemljište blago kisele pH vrednosti.

Kućni hibiskus najbolje uspeva kada dobija manje količine svih nabrojanih nutrijenata, a idealno bi bilo da dodajete po malo sa svakim zalivanjem. Postoje i posebne formule, samo se raspitajte u poljoprivrednoj apoteci. Ove formule sadrže sve što je potrebno u jednoj boci, kako bi se ispunile nutritivne potrebe hibiskusa. Samo razredite vodom u potrebnoj razmeri i zalivajte redovno svoj hibiskus.

Higijena

Kao i za ljude i kućne ljubimce, i za biljke je važna higijena. Prašina koju hibiskus filtrira iz vazduha se zadržava na listovima i u uglovima, i tako se stvara plodno tle za štetočinu koja prosto obožava hibiskus – grinje. Najbolji način da svoj kućni hibiskus zaštitite od grinja jeste da ga održavate čistim. Samo brisanje prašine nije od velike pomoći, jer se prašina samo podigne, ostane u vazduhu i na kraju se, za neki dan, opet nataloži na listovima. Zato je pranje najbolje.

Možete bukvalno staviti saksiju sa hibiskusom u sudoperu, lavabo ili pod tuš i dobro istuširati celu biljku mlakom vodom. Prskajte je i po listovima i ispod njih, kako biste doprli do svih mesta između stabljika i grančica. Slobodno uperite mlaz i u zemlju, a operite saksiju i spolja. Sačekajte da se osuši i gotovo je sa higijenom. Ako više volite, koristite blaže proizvode, poput ulja za hortikulturu, i njima prskajte hibiskus. Ovo ulje je dobro jer ne mora da se ispira, a biljka će ostati sjajna i čista. Potrudite se da perete hibiskus bar jednom mesečno. Ako primetite grinje, perite sobni hibiskus bar dvaput nedeljno tokom tri nedelja kako biste uništili grinje, a nakon toga perite biljku jednom nedeljno.

Sunce – svetlost

Ako sobni hibiskus nema direktne sunčeve svetlosti, lepo će rasti, ali neće imati cvetova. Imaće sjajne, tamnozelene, upadljive listove i ostaće sasvim zdrav i jak ako ga ne držite na prozoru gde će dobijati dosta sunca. Međutim, ako želite i cvetove, moraćete da ga stavite na mesto gde ima bar malo sunca svakoga dana. Dobra prehrana biljke smanjuje potrebnu količinu sunčeve svetlosti za cvetanje, tako da će samo jedan ili dva sata sunčeve svetlosti uraditi posao ako koristite sve što smo nabrojali kao potrebno za ishranu biljke. Ako imate prozor gde tokom većeg dela dana bije sunce, najbolje je da stavite hibiskus tamo, jer ćete tako imati mnogo cvetova. Iako nijedna količina sunčeve svetlosti ne može biti previše, na prozoru gde ima jako mnogo sunca, odmaknite biljku nekoliko centimetara od prozora, jer će zagrejano staklo verovatno smetati listovima ako ih direktno dodiruje.

Zalivanje

Kao i hibiskus koji raste napolju, za sobni hibiskus će vam biti potrebno dosta vode kada je toplo i mnogo manje vode tokom hladnijih meseci. Kada zalivate hibiskus, zalivajte ga dok ne vidite da voda počinje da curi na tacnu ispod saksije, ali bi nakon 12 sati zemlja trebalo da upije i tu vodu iz tacne. Ako dvanaest sati nakon zalivanja primetite vodu u tacni ispod saksije, prospite je. Hibiskus može sasvim uvenuti ako se „davi“ u vodi. Korenu hibiskusa je potreban vazduh, a voda ga sprečava da dođe do vazduha. U zemljištu koje se lako pretvara u blato će lako doći do gljivičnih infekcija korena, a mnogo vode će i najbolju zemlju za cveće pretvoriti u blato.

Orezivanje

Kao što je slučaj i sa hibiskusom koji raste napolju, ako želite mnogo lepih cvetova, najbolje je da svoju biljku u saksiji orežete kako bi poraslo više grana na kojima će se javiti lepi cvetovi. Ovo može biti teško, ali ako na vreme orežete hibiskus, dok je biljka još uvek mala, bićete nagrađeni predivnim cvetovima za svega nekoliko meseci.

Čak i manje biljke, u saksijama od 10 centimetara, će imati fantastične cvetove ako ih na vreme orežete, pravilno ih negujete, ako imaju dovoljno sunca i ako budete dovoljno strpljivi. Veće biljke će imati još više cvetova. Najteže je da orežete grančicu na kojoj se nalazi jedini pupoljak. Međutim, jedan pupoljak se može pretvoriti u mnogo pupoljaka ako ga na vreme orežete, pa zato zažmurite, duboko udahnite i orežite svoj hibiskus.Orežite prvo najniže grančice.

Razmnožavanje hibiskusa

Najbolji način za razmnožavanje hibiskusa je reznicama.Recnicu (grančicu hibiskusa) dužine 15 do 20 cm stavite u teglu sa vodom kad pusti koren dužine 3 do 5 cm možete ga presaditi u saksiju.Reznicu možete da stavite i direktno u saksiju koju morate svakodnevno dobro da zalivate.Da bi reznica brže pustila koren potrebna je veća temperatura pa je najbolje poklapati ga teglom.Razmnožavanje hibiskusa semenom je još jedna opcija, možete uzeti i seme od nekoga ko već ima hibiskus ali je ovaj proces sporiji.

cajeviza.net