Thursday, March 28, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Visterija snažna, veličanstvena, dugovečna puzavica – Simbol Dobrodošlice

Visterija fantastična puzavica, kod nas poznata i pod nazivom plava kiša, prvi put se pojavila u Evropi krajem 19. veka zahvaljujući kapetanu jednog engleskog broda koji je odlučio da donese nekoliko primeraka u domovinu.

Izuzetna snaga

Visterija je snažna, dugovečna puzavica, koja, ukoliko su uslovi za njen razvoj optimalni, za nekoliko godina može da prekrije pergolu i ogradu. Njena čvrstina je tolika da se vrlo retko razboleva, a uspeva da živi i da se razvija i u saksiji ukoliko je dovoljno duboka. Visterija voli plodan teren sa dobrom drenažom, a bitno je da joj se prvih godina obezbedi dohrana obilnim đubrenjem.

Prija joj izloženost direktnom suncu i ne smeta joj toplota, kao ni niske zimske temperature. Odrasla biljka, ako se uzgaja u vrtu, nema problem ni sa dužim periodima suše, tako da se briga o visteriji sve više smanjuje kako ona postaje starija i svodi se na podrezivanje.

Visterija je voma robusna penjačica od koje se može formirati niže drvo s gustom krošnjom, ili se jednostavno pusti da raste kao i svaka puzavica. Dostiže visinu od osam do 20 metara.

Raskoš mirisnih grozdova

Postoji više varijeteta ove puzavice i uglavnom se razlikuju po boji cvetova (plava, ružičasta i bela), koji su sakupljeni u grozdaste cvasti i podsećaju na bagrem. Visterija cveta tokom maja i juna, a cvasti se pojavljuju pre nego što se listovi sasvim razviju, veoma su mirisne i privlače pčele i druge insekte. Latice nekih vrsta visterije čak su i jestive, ali oprez – sorte kao što je Wisteria sinensis, ako se konzumiraju, mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Neukrotiva lepotica

Grane i korenje ove snažne biljke u stanju je da deformiše staze i zemljište, ali i da uništi krovove po kojima se razvija. Stoga napravite neku čvrstu potporu u vidu pergole ili ograde da biste izdanke mlade visterije usmerili i “ukrotili”, što joj neće biti potrebno kada joj stablo odrveni.

Visterija je omiljeni cvet u Japanu gde se naziva fudži, a grad Ašikaga širom sveta poznat je po parku u kojem se nalaze na stotine ovih prelepih biljaka. Tu raste drvo plave kiše staro preko 140 godina, koje je formiralo očaravajući “kišobran” od plavih cvetova. Turisti koji u vreme cvetanja visterije prosto okupiraju ovo rajsko mesto, najradije šetaju cvetnim tunelom dugačkim preko 80 metara koji je sav obložen raskošnim belim i ljubičastim grozdovima predivne visterije.

 

Može se uzgajati i u saksiji

Visterija se uspešno uzgaja i u saksiji iako će dimenzije biljke, uprkos dobroj izloženosti suncu, ostati manje. Bitno je da za ovaj slučaj obezbedite dovoljno široku i duboku posudu od najmanje 40 cm prečnika i 60 cm visine. Dovoljno će biti da je zasadite u univerzalni supstrat, ali se biljka mora dohranjivati organskim dubrivom – granularnim mineralnim, s odloženom apsorpcijom, ili onim tečnim, koje ćete rastvoriti u vodi za zalivanje. Pošto se zemlja u saksiji brže suši nego na ona napolju, trebalo bi se pobrinuti da zalivanje bude češće i redovnije. Ako je uzgajate na terasi, usmerite njene grane horizontalno da biste dobili predivan cvetni “suncobran”.

cajeviza.net