Sunday, May 19, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Devojačko oko, carevo oko, ćup sa zlato – zanimljiva baštenska biljka

Coreopsis poznata je po nazivima devojačko oko, carevo oko, ćup sa zlato .

Coreopsis grandiflora je otporna višegodišnja biljka (perena) iz porodice glavočika, Asteraceae. Poreklom je iz Severne Amerike.

Sjajni cvetovi nalik na bele rade su najčešće žuti i privlače leptire i ptice, a svaki prostor ispunjavaju vedrinom i bojom.

Coreopsis naraste u visinu od 40-60cm, a bokori su širine do 40cm. Kod nas je poznata pod interesantnim imenom devojačko oko i cveta od maja do septembra meseca predivnim žutim cvetovima zanimljivog oblika.

Listovi u donjem delu celi, u gornjem složeni perasto razdeljeni, svetlo zelene boje. Na dugačkim drškama i na tankim stabljikama se nalaze cvetovi, veliki do 9 cm, žuti, zvezdasto raspoređenih latica i sa tamnijim centralnim delom. Sadi se na razmake do 50 cm, a veoma lepo izgleda kad se posadi u većim grupicama, lepa je i u letnjim buketima. Slične su joj vrste Coreopsis lanceolata L. i Coreopsis vertici.

Coreopsis je izuzetno zahvalan za mešovite zasade, dobro se može kombinovati s drugim biljkama. Sadimo ga na sunčano mesto, a može da podnese i sušne dane, ne zahteva redovno zalevanje.

Ova biljka voli prosečno zemljište, humusno, sveže, lako kiselo ili neutralno, voli toplotu i tad najbolje cveta.

Jako se brzo množi i svakih nekoliko godina ga je potrebno rasađivati, ako mu odgovara mjesto gde raste. U hladu će biljka stagnirati s rastom pa je nije dobro saditi na takvo mesto.

bastovanstvo.rs