Friday, March 29, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Carska kruna ( Fritilaria sp. )

Fritillaria imperialis, poznatija po nazivima carska kruna i carska krunica je jedna od najviših prolećnih lukovica, koja se gaji kao baštenska biljka.Često se sadi pored staza, ograda, ukrasnih grmova i prolećnih cvetnica u manjim grupama, ili pojedinačno i u kombinaciji sa božurom i lalama.

Rod obuhvata oko 100 vrsta najviše rasprostranjenih na severnoj polulopti, zatim u srednjoj i zapadnoj Evropi, kao i u zapadnim delovima Severne Amerike. Divljih vrsta ovog roda ima u srednjoj Aziji, Iranu i Kavkazu. Poznata vrsta kod nas je F.imperialis.

F.imperialis ima podzemno stablo lukovicu prečnika 13 – 18 cm. Izbojak je veoma snažan dužine do 1m i na vrhu se završava sa gusto raspoređenim listovima u obliku venca iz čijih pazuha se razvija 7 – 8 krupnih cvetova žuto – narandžaste boje, što podseća na krunu pa zato ima naziv Carska kruna. Cvetovi su okrenuti na dole , odnosno zvonasti su , a cvetaju u proleće od marta do aprila meseca.

Fritilaria za uzgoj traži suva i sunčana zemljišta, zahteva hranjivo zemljište rastresite strukture. Sadi se na dubini od 20 – 30 cm, zavisi od veličine lukovice. Vreme sadnje je kraj avgusta zbog toga što nemaju čvrstu zaštitnu ljusku pa bi skladištenje posle vađenja moglo da dovede do propadanja. Ako nismo u mogućnosti odmah da posadimo lukovicu treba da je čuvamo u vlažnom pesku. Zasađenje lukovice na jednom mestu mogu ostati tri godine, u tom razdoblju će doći do njihovog rasta i umnožavanja. Prilikom vađenja treba najpre odvojiti podmladak i saditi ga posebno, a krupne lukovice saditi obavezno na novo mesto.

Razmnožavanje deljenje lukovica ili semenom. Do oprašivanja ređe dolazi jer su cvetovi viseći te moramo raditi veštačko oprašivanje. Setva semena se vrši odmah nakon sazrevanja, potrebna nega do cvetanja je 4 – 5 god.

Pored F.imperialis poznata je i vrsta F.lutea sa žutim cvetovima i visinom cvetnog stabla od 30cm i sa sitnim cvetovima 2 – 3 cm prečnika koji se rascvetavaju od maja do juna meseca. F.eduardii je krupnocvetna vrsta slična F.imperialis ali ima crvene cvetove.Cvet Fritilarie nema značaj kao rezani, cveta sredinom maja , ova vrsta je omiljena za sadnju u vrtu ili bašti dok se na javnim površinama može saditi u mešovitim grupama perena.

flowerpower