Sunday, May 19, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Ova biljka upija sva štetna zračenja: Držite je pored kompjutera, sačuvaće vam zdravlje!

U stanu ili kancelariji u kojoj radite, okruženi ste telefonima, kompjuterima i drugim aparatima koji zrače. Postoje biljke koje dekorišu vaš prostor, a ujedno upijaju sva štetna zračenja.

Stetna zračenja ponekad mogu da budu i korisna pogotovo za rast divne ukrasne biljke spatifilum .

Spatifilum ima još jedan popularan naziv – ženska sreća. Postoji vjerovanje da ova biljka donosi sreću njenoj vlasnici. Ako neudatoj djevojci poklonite spatifilum, ona će u najskorijem vremenu srediti svoj lični život. Ako je poklonite udatoj dami – u porodici će se pojaviti dijete.

Suprotno očekivanjima pokazalo se da ova biljka prosto buja kada se nađe u blizini televizora, kompjutera i drugih električnih aparata koji emituju zračenje. Naime, spatifilum ima sposobnost da apsorbuje elektrostatički naboj koji emituju televizijski i kompjuterski ekran, pa je zbog toga postao omiljena cvijetna dekoracija u stanovima i kancelarijskim prostorima koji su prepuni elektronike.

Kako spatifilum neutrališe zračenje?

Statički naboj uređaja nastaje zbog fluorescentnog monitora i visoko naponskog dijela ekrana oko kojeg se jonizuje vazduh. Spatifilum koji se nalazi u blizini ovakvih aparatra upija elektrostatičku energiju i pretvara je u hemijsku, dok energiju iz fotosinteze koristi za svoje metaboličke procese i rast. Kao krajnji rezultat spatifilum će početi da dobija nove bujne listove i brojne cvjetove. Ova biljka nije samo odličan čistač jonizujućeg zračenja već i najljepši predstavnik porodice kozlaca čiji se trajni bijeli cvetovi mogu rezati i staviti u vazu kao ukras.

Izvor: stil