Thursday, April 18, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Lepi Jova (LAT. IMPATIENS) – izdržljiva biljka koja nagradjuje jarkim cvetovima

Ova nježna brzorastuća biljka porijeklom je iz brdskih šuma istočne Afrike i Zanzibara. Impatiens znači nestrpliv, a to se odnosi na eksplozivno otvaranje zrelih plodova koji izbacuju sjemenke na sve strane.

Postoji mnogo hidrida, a svi imaju sukulentne stabljike i plosnate cvjetove sa po 5 latica koji mogu biti u velikom rasponu boja: bijela, roza, narančasta, razne nijanse crvene, ljubičaste te prošarane. Hibrid “Nova Gvineja” ima duguljaste listove koji mogu biti zeleni ili brončani, a cvjetovi su veći nego kod obične vrste “sultani”.

Može se držati u loncima, sandučićima ili na gredici u vrtu u laganoj polusjeni. Traži dosta vlage no nemojte dozvoliti da voda ostaje u podlošku.

Tokom intenzivnog rasta (svibanj-rujan) svakih petnaest dana prihranite je tekućim gnojivom za cvjetnice.

Dolaskom hladnijih dana unesite je u kuću, stavite na svijetlo mjesto i malo zalijevajte tek toliko da se kompost potpuno ne posuši da ne bi došlo do propadanja stabljike. Mogu cvasti tokom cijele zime ako temperatura ne padne ispod 15 stupnjeva celzijevih. Vodenika bolje cvjeta kada ima sputano korijenje pa je nemojte saditi u previlike lonce.

Sve vrste mogu se lako razmnožiti reznicama, a to se pogotovo preporuča za “Novu Gvineju” jer tako zadržava obilježja roditeljske biljke. Uzmite reznicu dugu 8-10 cm. u rano proljeće. U plitku posudu stavite komadić drvenog ugljena i do 2/3 napunite vodom. Pokrijte posudu celofanom ili najlonom, zavežite gumicom, probušite olovkom rupice i kroz njih stavite reznice u vodu. Kad se stvori korijenje presadite izdanke u male lonce.
Jednogodišnje vodenike koje se najčešće sade u vrtu (Impatiens walleriana) posijte u klijalište pa mlade biljke tek u svibnju presadite na željno mjesto u vrtu.

Ako se biljka izduži slobodno joj odrežite (pincirajte) vrhove izboja kako bi se potaknuo grmoliki rast. Još neka imena: krna, marljiva lizica, lepi Jova, vodenica, iglica.

cvjetakmali.blog.hr