Saturday, May 25, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Idealno cveće za terasu u hladu: Cveta i širi se velikom brzinom! (FOTO)

Lepi Jova je atraktivna biljka koja mami poglede svojim bojama – belim, roze, ljubičastim, svetlocrvenim i purpurnocrvenim nijansama.

Impatiens, vodenika ili Lepi Jova je žbunast i može da naraste do 70 cm, ali je dekorativniji i ima više cvetova dok je mali. Iako je dugogodišnja biljka, treba je svake ili svake druge godine razmnožiti, jer će biti lepša i imaće pravilniji grm.

Pravilna nega

Biljka cveta celo leto, a ponekad i u jesen. Da bi cvetala, treba joj dosta svetlosti, a odgovara joj temperatura oko 18 stepeni. Velike vrućine ne podnosi, kao ni niske temperature. Leti je treba obilnije zalivati, a zimi držati skoro suvom. Nikako je ne prskajte vodom, jer ćete na taj način oštetiti njene prelepe cvetove i listove. Prašinu joj skidajte mekom krpom, a potrebno je i da je često prihranjujete razređenim tečnim đubrivom. Lepi jova se presađuje u proleće, u slučaju da mu korenje izlazi iz saksije ili da je iscrpljen i bled. Ne sadi se u veliku saksiju, bolje je da cveta u manjoj, a ako biljka nepravilno cveta, treba je orezati 8-10 cm od zemlje, što će brzo poterati nove listove.

Lako se razmnožava, tako da za kratko vreme možete imati pune saksije ove biljke.

stil.kurir.rs