Thursday, April 25, 2024
ZDRAVLJE

ŽENE, OVO TREBATE ZNATI: Evo šta trebate poduzeti da smanjite rizik od raka dojke!

Kod jedne od osam žena će se u nekom trenutku života razviti rak dojke. To je zastrašujuća statistika, ali dobra vijest je da postoje koraci koje možete ODMAH poduzeti kako biste smanjili rizik.

Samo u tri posto slučajeva rak dojke je nasljedan, a Svjetska fondacija za istraživanje raka tvrdi da bi mnoge žene izbjegle rak kada bi vodile zdraviji život, smanjile konzumiranje alkohola i počele vježbati.

Evo šta kažu svjetski eksperti:

Budite svjesni

Profesor Carlo Palmier, vodeći stručnjak za rak dojke u Clatterbridge Cancer Center:

Redovno pregledanje grudi može pomoći da otkrijete rak u ranijoj fazi, a tada je i veća vjerovatnoća da će uspješno biti izliječen. Također, ako jednom mjesečno pregledate svoje grudi, naučit ćete kako zapravo izgledaju ‘normalno’.

Radite to nekoliko dana nakon mjesečnice, kada su grudi najmanje otečene i osjetljive, a ako više nemate mjesečnicu, onda odaberite jedan dan u mjesecu koji vam je lako zapamtiti – na primjer, prvi dan u mjesecu.

Provjerite kvržice, naboranu kožu i promjene na bradavicama poput iscjetka ili osipa.

Pokušajte izbjeći uzimanje kontracepcijskih pilula u svojim 30-tim

Profesor kliničke genbetike Gareth Evans

Hormonske nadomjesne terapije u kombinaciji s kontracepcijskim pilulama povezane su s povećanim rizikom od raka dojke.

Preporučujemo da žene u svojim tridesetim godinama oralnu kontracepciju zamijene za nehormonsku alternativu.

Dojenje smanjuje rizik od raka dojke

Fiona Osgun, Istraživanje raka – Velika Britanija

Dojenje može malo umanjiti rizik od raka dojke. Ne znamo tačno zašto je to tako. Moguće da je to zbog toga što kada dojite jajnici ne proizvode tako često jajašca, a možda biti i da su zbog dojenja grudi otpornije na promjene koje mogu dovesti do raka.

Budite aktivni svaki dan

Inka Ebo, Health Information lead

Samo 30 minuta dnevni fizičke aktivnosti može smanjiti rizik od raka dojke.

To ne znači da morate u teretanu. Može biti bilo šta što će vas zagrijati i ubrzati rad srca – pa bilo to energično usisavanje, rad u vrtu ili šetanje psa.

I ne mora to biti 30 minuta odjednom, podijelite to na tri termina od po 10 minuta, ako vam je to lakše uklopiti u vaše svakodnevne aktivnosti.

Izbjegajte konzerviranu hranu i pića

Conner Middelman-Whitney, nutricionista

Hemikalije poput bisfenola koriste se za izradu plastičnih posuda, oblaganje unutrašnjosti posuda za hranu i piće, kao i za plastične vrećice za hranu. Stručnjaci se slažu da veća koncentracija bisfenola povećava rizik od raka dojke.

Izbjegavajte čvrsto zapakovanu hranu, poput mesa iz hladnjaka supermarketa. Kupujte svježu hranu, u mikrovalnoj koristite staklo ili porculan, vodu radije pijte iz staklenih bočica (nego iz plastičnih).

Jedite brokule

Amanda Hamilton, nutricionista

Sve voće i povrće su dobri za vas, ali su neki bolji od drugih jer pomažu sprječavanju raka dojke.

Posebno su dobri karfiol i brokula, a pokazalo se da brokule blokiraju rast tumora. Isto tako, jedite mrkvu jer je bogata vitaminom A, a studije su pokazale da su žene s visokim nivoom karotenoida u krvi manje obolijevala od raka dojke.

Manje konzumirajte alkohol

Doktor Sarah Raelings

Čak i mala količina alkohola povećava rizik od raka dojke, pa što više pijete, veći je i rizik.

Procjenjuje se da je oko 3.000 slučajeva raka dojke godišnje povezano s alkoholom.

Ako ste u visokorizičnoj skupini, poduzmite nešto

Doktor Caitlin Palfaraman

U junu 2013. Nacionalni institut za zdravlje preporučio je da se lijekovi poput tamoksifena trebaju ponuditi ženama kod kojih je povećan rizik od raka zbog porodične povijesti.

Do sada je operacija bila jedina preventiva, a žene koje su zabrinute zbog rizika od raka dojke trebaju razgovarati sa svojim ljekarom.

Izgubite višak kilograma

Eluned Hughes

Pretilost povećava rizik od raka dojke, naročito nakon menopauze. Izračunajte svoj indeks tjelesne mase (BMI) jer je to jedini način da doznate jeste li pretili.

Svježe mljeveni lan je najbogatiji izvor lignana, koji se također nalaze u povrću, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i sjemenkama.

Lignani su oblik biljnog estrogena, a smanjuju djelovanje ljudskog estrogena i štite od ‘hormonskog’ raka dojke.

Netom prije jela, samljeti 2-4 kašike lana i umiješati ih u kašu, frape, sok ili posuti po jelu. Nemojte mljeti veće količine unaprijed.

Nađite vremena za opuštanje

Doktor Patrick Kingsley

Stres oštećuje nadbubrežne žlijezde i utječe na imunološki sistem, pa je logično i da igra važnu ulogu kod razvoja raka.

A kad su žene pod stresom, one ignoriraju vlastite potrebe i razvijaju loše životne navike, poput prejedanja, i time doprinose većeme riziku od raka dojke.

Zato je važno pronaći zdrav način za ublažavanje stresa i brinuti o sebi na pravilan način.

doznajemo.com