Thursday, March 28, 2024
KUJNATOP VESTTOP VESTI

MATIČNJAK: Biljka koja vraća radost življenja

Matičnjak je jedna od malobrojnih biljaka koje su istovremeno ljekovite, mirisne, ukrasne, začinske, aromatične, medonosne i imaju industrijsku primjenu.

Francuski travar Maurice Messegue je rekao: “Za mene je ova biljka kraljica svih stimulirajućih trava. Nespretnom ljubavniku, nemirnoj glavi porodice, ženama opterećenim problemima, očajnicima i onima što ih prati osjećaj poraza u životu savjetujem ovu čarobnu biljku koja obnavlja organizam, vraća snagu i radost življenja.“

Ova divna biljka ugodnog limunastog mirisa, srodnik je kadulje i lavande.

Pčele ga vole, pa zbog toga i nosi ime matičnjak (lat. Melissa officinalis), a nazivaju ga i melisa, limunčica, čelinjak, limunka, maternjak, pčelinja metvica, rojevac i macina trava.

Matičnjak je jedna od malobrojnih biljaka koje su istovremeno ljekovite, mirisne, ukrasne, začinske, aromatične, medonosne i imaju industrijsku primjenu.

U liječenju je zastupljen i cijenjen od davnina.

Plinije ga je preporučivao za oči, Sveta Hildegarda za radost, Paracelzus ga je nazivao eliksirom života, a postoje bilješke da je i Shakespeareu bio omiljena biljka.

Ljekovito djelovanje matičnjaka

Izvedeno je više studija na temu djelovanja matičnjaka na stres, nesanicu i napetost, a sve su potvrdile njegovu učinkovitost.

U kombinaciji s valerijanom jednako je djelotvoran poput sintetskog lijeka za smirenje triazolama, ali za razliku od njega ne uzrokuje nuspojave.

Dokazano je da matičnjak pojačava koncentraciju i potiče bolje rješavanje tekstualnih i slikovnih zadataka.

Također se smatra da zbog antioksidanata, koji štite stanice tijela od oštećenja uzrokovanih oksidacijom, matičnjak pomaže i oboljelima od Alzheimerove bolesti da poboljšaju pamćenje i koncentraciju.

ESCOP (Europski znanstveni fitoterapijski komitet) službeno je odobrio oralnu upotrebu matičnjaka za napetost, nemir i razdražljivost.

biljna-medicina