Saturday, September 30, 2023
TOP VESTTOP VESTIVIRALZDRAVLJE

Kašičica meda na dan jača srce, smanjuje holesterol, topi kilograme

Čista koža

Med je odličan antioksidans, što znači da ćete njegovom redovnom konzumacijom očistiti telo od raznih toksina.

Mršavljenje

Med ubrzava organizam, što pomaže mršavljenju.

Smanjuje nivo lošeg holesterola

Med uopšte ne sadrži holesterol. Upravo suprotno, njegove sastavne komponente i vitamini doprinose smanjenju nivoa holesterola. Dnevnom konzumacijom povećava se i nivo spomenutih antioksidansa u telu, koji isto pomažu smanjenju holesterola.

Jače srce

Istraživanja su pokazala kako antioksidansi iz meda mogu sprečiti sužavanje krvnih sudova, što inače uzrokuje zastoj srca, dezorijentaciju i glavobolje. Čaša vode s par kašičica meda dnevno pomoći će ovom problemu.

Bolje pamćenje

Druga su istraživanja pokazala kako med pomaže da se rešite stresa, ojačate imunitet i poboljšate pamćenje. Pored toga, mozak vrlo lako apsorbuje kalcijum iz meda, koji pomaže njegovoj funkciji.

Mirniji san

Šećer u medu povećava nivo insulina u krvi, koji zatim oslobađa serotonin, koji se pak pretvara u melatonin, hormon zaslužan za kvalitetan san.
Zdrava probava

Med je jak antiseptik, pa se ne preporučuje uzimanje na prazan želudac, i to jedna kašičica. Ovaj jednostavni ritual pomaže kod sprečavanja bolesti povezane s probavnim traktom. Pored toga, dok prolazi kroz želudac, med uništava sve bacile i leči manje rane u sluznici.
Leči napetost

Med pomaže smirenju živaca i otklanjaju umora. Glukoza iz meda esencijalna je za rad neurona, brzo se apsorbuje u krvi, a to rezultira opuštanjem i ublažavanjem psiholoških poremećaja.

Izvor:zdravakrava