Saturday, June 15, 2024
TOP VESTVIRALNO

Izmerite svoj struk i saznajte koliko ćete dugo živeti!

Ako vas zanima koliko vam dana preostaje na zemlji, tajna se krije u prostoj računici. Metar u ruke – možda možete i da produžite svoj životni vek!

Naučnici s poslovne škole ‘Cass’ u Londonu tvrde da je najbolji pokazatelj dužine života obim struka. Oni čiji je struk veći za 15 centimetara od polovine njihove visine žive u proseku dve godine kraće.

Što se obim struka više povećava, broj godina života se smanjuje. Žena visoka metar i 60 trebalo bi da ima obim struka do 80 centimetara. Što je obim struka veći u odnosu na visinu, skraćuje se dužina života.

Naučnici su prikupili podatke od 300 hiljada ljudi i došli do zaključka da bi obim struka trebalo da iznosi pola visine čoveka. Muškarac visok 180 centimetara treba da ima obim struka od 90 centimetara, dok žena visoka 160 centimetara treba da ima obim do 80 centimetara.

Dakle, pravilo važi za oba pola. Takav obim struka pokazuje kako su šanse za obolevanje od kardiovaskularnih bolesti manje jer nataložena masnoća u predelu stomaka povećava rizik od srčanog udara i povišenog krvnog pritiska.

Kako istraživači ističu, oni čiji je struk veći za 15 centimetara od polovine njihove visine žive u proseku dve godine kraće. Što je obim struka veči, broj godina života se smanjuje.

 Telegraf