Thursday, April 18, 2024
Uradi sam

Recikliranje povrća. Kako uzgojiti nove biljke od ostataka povrća?

Salata – Ostatke lišća salate stavite u posudu koju ste napunili s malo vode (2-3 cm). Posudu ostavite na toplom, dobro osvijetljenom mjestu. Tijekom sljedećih nekoliko dana lišće povremeno prskajte vodom. Ono će vrlo brzo proklijati i tada je spremno za sadnju u zemlju.

Bosiljka i mente također je izuzetno lako uzgojiti. Dovoljno je odrezati komadić stabljike i staviti ga u vodu kako bi se razvilo korijenje. Nakon toga, biljku je potrebno posaditi u zemlju i redovito zalijevati.

Mladi luk – Odrežite komadić korijena mladog luka i stavite ga u posudu s malo vode. U samo 5 do 7 dana iz korijena će izrasti cijela nova ukusna i zdrava biljka.

Celer – Nakon što ste iskoristili celer, njegov korijen potopite u posudu s vodom. U razdoblju od desetak dana korijen će proklijati i tada je spreman za sadnju u zemlju. Već nekoliko tjedana nakon sadnje formirat će se nova glavica celera koju možete iskoristiti u svojim kulinarskim majstorijama. Korijen svakako sačuvajte i ponovite postupak uzgoja.

Češnjak –  Češnjak kao samostalnu biljku vrlo lako ćete uzgojiti iz samo jednog njegovog režnja. Režanj možete posaditi direktno u tlo.Ako ga odlučite posaditi u posudu sa zemljom, posudu ostavite na toplom, vlažnom, osunčanom položaju što će ubrzati razvoj i rast češnjaka. Nakon što mlada biljka nikne, podrežite joj izdanak – tako će se pospješiti formiranje i rast glavice.