Friday, April 26, 2024
KUJNAVIRALNOZDRAVLJE

Posna bezglutenska torta od rogača

Fina, sočna, torta od rogača čija priprema vam neće oduzeti previše vremena. Bez jaja, bez glutena, bez brašna. Pogodna za dane posta, za dijabetičare, kao i za sve koji vole ukusne i zdrave poslastice.

Bezglutenska rogač torta, sastojci za koru: 200g mlevenog rogača, 50g suvog grožđa, 2 kašike pirea od bundeve i jabuke, 1 dl ulja koštica grožđa, 2 dl vode

Sastojci za preliv (žele): 500 g pirea od bundeve i jabuke, 2-3 kašike kokosovog šećera, sok od pola pomorandže, 15g biljnog želatina (1,5 kesica)

Glazura: 100g čokolade 70 % kakaa, 1 kašika kokosovog ulja , 2 kašike vode

Za ukras: 50 g mlevenih oraha

Priprema: Pire od bundeve i jabuke, 200g pečenih jabuka, 300 g pečene bundeve (može se i skuvati), sok od pola pomorandže i 3 kašike kokosovog šećera izmiksati štapnim mikserom.

Priprema kore: Pomešati rogač , 2 kašike pirea od bundeve i jabuke, suvo grožđe a zatim dodati ulje i vodu. Sve lepo izmešati da se sastojci dobro povežu. U kalup za tortu ili odgovarajuću posudu prečnika 18 cm staviti pripremljenu smesu. Staviti da se peče na 180 stepeni 20-25 min (zavisi od rerne). Gotovu koru ostaviti da se prohladi.

Priprema želea: U pripremljeni pire dodati 15 g biljnog želatina. Kada proključa kuvati 5 minuta. Ostaviti da se žele malo prohladi a zatim staviti preko kore.
Priprema glazure: Čokoladu, kokosovo ulje i vodu staviti u odgovarajuću posudu i otopiti na pari. Kada se žele stegne preliti preliti odozgo čokoladu. Tortu posuti mlevenim orasima.

Pripremila za vas: Slavica Matić, viši dijetetičar-nutricionista

 

Zdrava hrana za zdrav život