Monday, June 17, 2024
KUJNA

Kolači sa limunom tope se u ustima, hrskavi su spolja a mekani iznutra

Sastojci: 300g brašna, 1 kesica suvog kvasca (10g), 100g maslaca ili margarina, 130g kristal šećera, 1 jaje, 40ml ceđenog limuna, rendana kora jednog limuna.

Za valjanje kolača: 70g šećera u prahu, 70g kristal šećera.

Priprema: U jednu posudu staviti 300g brašna, dodati jednu kesicu suvog kvasca i promešati.

U drugu posudu staviti 100g maslaca ili margarina koji je bio na sobnoj temperaturi bar pola sata. Dodati 130g šećera i sjediniti viljuškom. Dodati jedno jaje, rendanu koru jednog limuna, 40ml ceđenog limunovog soka i sjediniti viljuškom.
Zatim dodati brašno i kvasac. Kvasac sjediniti malo viljuškom a zatim mesiti rukom (testo je meko). Staviti providnu foliju preko i osataviti da odstoji u frižideru 30 minuta a može i duže. Izvaditi iz frižidera, uzeti komadić testa i napraviti kuglicu. Od ove količine dobiće te 20 kuglica.

U jedan tanjir sipati 70g kristal šećera, a u drugi tanjir 70g šećera u prahu. Svaku kuglicu malo spljeskati, pritisnuti prvo jednu pa drugu stranu u kristal šećer, a zatim dobro i obilno uvaljati u prah šećer.

Zatim staviti u pleh (prethodno staviti pek papir u pleh). Ako svi kolači ne mogu da stanu u pleh, loptice čuvati u frižideru da testo ne bi omekšalo. Peći 15-20 minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni.

Prijatno!

Kuvaj uzivo