Saturday, May 18, 2024
KUJNATOP VESTI

Kornet pogača – mekana, mirisna , izvanrednog izgleda i još lepšeg ukusa,

Kornet pogača – mekana, mirisna , izvanrednog izgleda i još lepšeg ukusa,

Kornet pogača

Sastojci:
200 ml mleka
200 ml jogurta
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
30 g svežeg kvasca
2 jajeta
800 g brašna
120 g margarina
3 kašike ulja

Za premaz:
1 jaje
Susam
Lan

Priprema:
Razmutiti kvasac u mlakom mleku. Dodati šećer i 3 kašike brašna, izmešati i ostaviti da naraste. U narastao kvasac dodati jogurt, jaja, ulje, so i deo brašna i izmešati. Postepeno dodavati brašno i zamesiti testo. Pokriti testo i ostaviti da naraste.
Nadošlo testo razmesiti i podeliti na 8 loptica. Loptice tanjiti, premazivati otopljenim margarinom i stavljati jednu preko druge.
Naslagano testo rastanjiti na debljinu oko pola centimetra i prečnika oko 50 centimetara. Iseći po obodu testa prsten širine 2 centimetra. Centralni deo testa iseći na 4, pa na još 4 dela, da se dobije 8 trouglova. Svaki trougao uviti u kiflu. Svaku kiflu preseći na pola i širom stranom staviti uz obod margarinom podmazanog pleha, prečnika 28 centimetara. Prsten od testa preseći na tri trake. Svaku traku uviti u rolatić i staviti u centralni deo pleha. Pogaču prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da narasta 30 minuta.
Umutiti jaje i premazati nadošlu pogaču. Posuti semenkama lana i susama. Pogaču staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se peče od 25 do 30 minuta.

Prijatno!

izvor:Ukusna hrana

Za detaljnu pripremu pogledajte video