Wednesday, April 24, 2024
KUJNAPosno

Mekike ili uštipc,križuljcii – kako ih vi zovete? Najjednostavniji recept.

Mekike ili uštipc,križuljcii – kako ih vi zovete? Najjednostavniji recept.

Mekike / ustipci ili što bi moja baba rekla – križuljci, podsećaju me na detinjstvo i doručak kod nje. Moram da priznam da nisu kao njeni, ne znam kako ih je pravila, ali bili su posebni. U potrazi za sličnim receptom pronašla sam ovaj koji mi se veoma dopao i sada ih po njemu pravim.

Recept je veoma jednostavan, sigurna sam da će se i najmanje iskusni u kuhinji snaći. Ostavljam vam tačne mere, detaljan recept tako da nemate brige.

Tu sam svakako i za sva vaša putanja ukoliko ih bude bilo, tako da pišite bez ustručavanja.

Potrebno:
3 dl mlake vode
1 kašika šećera
1 kesica suvog kvasca
500g belog brašna
1/2 kašičice soli

Priprema:
U 100ml mlake vodu sipati šećer, kašiku brašna, suvi kvasac i razmutiti. Pokriti providnom folijom ili kesom, pa krpom i ostaviti na nekom toplijem mestu 15-ak minurata. Kvasac će za to vreme reagovati. Kvascu dodati 400g brašna i so, malo izmešati, pa dodati i ostalih 200ml mlake vode. Zamesiti testo na pobrašnjenoj radnoj površini i ostaviti da naraste pokriveno folijom i krpom na toplom mestu oko 30-40 minuta.

U testo na samom početku stavljamo 400g brašna, a ukupno će nam trebati 500g (posipanje radne površine, formirane lopte prilikom ostavljanja da testo naraste…) Kada testo naraste dobro ga premesiti, pa podeliti testo na 8 delova, formirati loptice i ostaviti da nadolaze još 15-ak minuta. U šerpicu sipati ulje da se zagreje, uzeti nadošlu lopticu od testa razvući je prstima da prečnik bude 15cm, staviti na ulje i pržiti. Kad požuti sa jedne strane okrenuti na drugu stranu i pržiti. Gotove mekike ređati na ubrus da upije višak ulja, pa služiti.

iizvor:Mikina Kuhinja

Ja ih najviše volim sa šećerom u prahu.

Pogledajte video recept sa pripremom.