Sunday, April 28, 2024
KUJNATOP VEST

Lepinjice na gril tosteru

Svako može da napravi ovaj recept ako ima toster kod kuće

Sastojci:

2 šolje tople vode
4,5-5 čaša brašna
1 kašičica soli
1 kašika suvog kvasca
1 kašika šećera
Ulje za premazivanje

Priprema:
U toplu vodu dodajte suvi kvasac i šećer. Promešajte i ostavite da stoji oko 5-10 minuta, dok se ne stvori pena na površini. To ukazuje da je kvasac aktivan.

U većoj posudi stavite brašno i so. Postepeno dodajte aktivirani kvasac u brašno i mešajte dok se ne formira testo.
Kada testo postane kompaktno, prebacite ga na blago pobrašnjenu površinu i mesite oko 5-10 minuta, ili dok testo ne postane glatko i elastično.

Stavite testo u posudu koju ste prethodno lagano premazali uljem. Prekrijte posudu krpom ili providnom folijom i ostavite testo da odmara na toplom mestu oko 1-2 sata, ili dok se ne udvostruči u veličini.

Nakon što se testo udvostručilo, vratite ga na radnu površinu i podelite na manje loptice (zavisno od veličine lepinjica koje želite). Svaku lopticu razvijte u tanku krug, koristeći oklagiju ili ruke.

Uključite toaster na srednju temperaturu i premažite rešetke malo uljem da sprečite lepinjice da se lepe.

Stavite razvijene krugove testa na zagrejane rešetke gril tostera. Pecite lepinjice dok ne postanu zlatno smeđe sa obe strane, obično oko 2-3 minuta po strani, ali vreme pečenja može varirati zavisno od jačine vašeg tostera.

Izvadite pečene lepinjice iz tostera i stavite ih na tanjir. Poslužite tople uz omiljeni nadev, kao što su meso, povrće, umaci ili salate.

Za detaljnu pripremu pogledajte video.