Sunday, April 28, 2024
VIRALNO

Krasula kad procveta postaje magnet za novac pozitivnu energiju i obilje bogatstva

Po nekim vjerovanjima istočnjačkih učitelja, postoje biljke koje donose više novca, tačnije, privlače energiju bogatstva i blagostanja.

Vjeruje se da prisustvo biljke novca u prostoriji pozitivno utječe na posao. Zato su odličan izbor za kancelarije, a u nekim azijskim zemljama se čak prenosi sa koljena na koljeno.

Krasula, poznata i kao “drvo novca” ili “novčanik”, je popularna sobna biljka koja je poznata po svojim mesnatim, zelenim listovima i sposobnosti da raste i preživi u različitim uslovima. Evo nekoliko trikova koji mogu pomoći krasuli da procveta i cveta dugotrajno i bujno:

Pravilno zalijevanje: Krasule su sukulenti i preferiraju suvo tlo. Zalijevajte je umjereno i tek kada je gornji sloj zemlje suv. Pripazite da ne prelivate biljku, jer previše vlage može dovesti do truljenja korijena.

Dobro drenažno tlo: Koristite dobro drenažno tlo za krasulu kako bi se izbjeglo zadržavanje viška vlage. Dodavanje pijeska ili perlita u tlo može poboljšati drenažu.

Svetlost: Krasula voli svijetlo, ali izbjegava direktnu jaku sunčevu svjetlost, pogotovo u vrućim ljetnim mjesecima. Idealno mjesto za krasulu je blizu prozora s indirektnim svjetlom ili svijetlo mjesto u sobi.

Temperatura: Krasula preferira umjerene temperature od 15-24°C. Izbjegavajte izlaganje biljke naglim temperaturnim promjenama i hladnim propuhima.

Gnojivo: U razdoblju rasta (proljeće i ljeto), možete krasulu hraniti jednom mjesečno uravnoteženim tekućim gnojivom za kaktuse ili sukulente. Slijedite upute na pakiranju za pravilno doziranje.

Rezanje: Ako primijetite da se vaša krasula proteže i postaje leglo, možete je podrezati da biste potaknuli rast i razgranatost. Izrežite vrh biljke i posadite ga u novu posudu s odgovarajućim supstratom.

Redovno pregledajte biljku: Povremeno pregledajte krasulu kako biste otkrili znakove bolesti ili štetnika poput pauka ili lisnih uši. Ako primijetite nešto neobično, poduzmite odgovarajuće mjere kako biste spriječili daljnje oštećenje biljke.

Slijedeći ove savjete, možete pomoći svojoj krasuli da procvjeta i cvjeta dugotrajno i bujno. Imajte na umu da svaka biljka ima svoje specifične potrebe, stoga je važno pratiti njen rast i prilagođavati brigu prema potrebama koje primijetite.