Saturday, April 27, 2024
KUJNATOP VEST

Karpati torta sa jagodama – Najkremastiji brzi dezert

izvor:Ukusna hrana

Karpati torta sa jagodama

Sastojci za kore:
200 ml vode
125 g margarina
Prstohvat soli
130 g brašna
4 jajeta

Za fil:
500 ml mleka
2 žumanceta
5 kašika šećera
1 puding sa ukusom vanile
2 kašike gustina
150 g margarina
150 ml slatke pavlake
1 vanilin šećer

Za ukrašavanje:
350 ml slatke pavlake
50 g listića badema
200 g jagoda

Priprema:
U šerpu sipati vodu, margarin i so i kuvati dok ne provri. Dodati brašno i mešati dok se ne zgusne. Ostaviti smesu da se prohladi. Zatim dodavati jedno po jedno jaje i mutiti. Smesu podeliti na dva dela. Okrugli pleh prečnika 22 centimetra obložiti papirom za pečenje i premazati margarinom. Sipati jedan deo smese u pleh. Ako imate dva ista pleha, možete da ispečete obe kore istovremeno. Kore staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se peku od 15 do 20 minuta. Ne treba otvarati rernu dok se korice ne ispeku. Ispečene korice ostaviti da se ohlade.
Pomešati puding, gustin i žumanca sa malo mleka. Preostalo mleko kuvati sa šećerom dok ne provri. Zatim sipati smesu i mešati dok se ne zagusti. Fil pokriti folijom i ostaviti da se ohladi. Umutiti slatku pavlaku sa vanilin šećerom. Ohlađen žuti fil umutiti sa margarinom. Dodati umućenu slatku pavlaku i sve dobro umutiti.
Prvu koru postaviti na tacnu. Sipati sav fil preko kore. Preko fila staviti drugu koru.
Umutiti slatku pavlaku i ukrasiti tortu. Listiće badema zalepiti po obodima torte i tortu dodatno ukrasiti jagodama iseckanim na listiće. Tortu staviti u frižider da se dobro ohladi.

Prijatno!

Pogledajte video recept sa pripremom.