Saturday, April 27, 2024
KUJNA

RECEPT ZA SLAVSKI KOLAČ: Kako da umesite i ukrasite SAVRŠENU POGAČU!

Slavski kolač + ukrasi.

RECEPT ZA SLAVSKI KOLAČ: Kako da umesite i ukrasite SAVRŠENU POGAČU!

Potrebno za pogaču:

1kg brašna
500ml mleka
100g margarina
2 jaja
2 C suva kvasca pekarska
1 kašika sirćeta
100ml ulja
1 kašika šećera
1 kašika soli

Potrebno za ukrase:
200g brašna
80g C Čvrstina
1 kašičica soli
130ml vode
Dodatno:
1 jaje za premazivanje

Priprema: U toplo mleko umutiti kvasac, jaja, ulje, sirće, šećer i so. Postepeno dodavati brašno i umesiti meko testo. Ostaviti sat vremena da nadođe.

Nadošlo testo premesiti i podeliti na 3 loptice.

Kalup prečnika oko 25cm premazati margarinom. Jednu lopticu premazati sa malo margarina i staviti na sredinu kalupa.

Drugu lopticu rastanjiti oklagijom na pravougaoni oblik, tanko. Premazati testo tankim slojem margarina i urolati. Tako dobijen rolat seći na krugove debljine oko dva prsta. Krugove malo spljoštiti i poređati po obodu kalupa.

Poslednju lopticu testa isto tako rastanjiti i premazati polovinu pravougaonika tankim slojem margarina. Premazanu polovinu seći na resice širine oko 2cm. Urolati testo počevši od dela koji nije premazan, ka premazanom isečenom delu. Taj “rolat” staviti u kalup između središnje loptice i isečenih krugova. Prekriti papirom za pečenje i staviti na 180°C oko 25-30min.

Ukrasi:
Pomešati sve sastojke i umesiti glatko testo. Po potrebi umakati ruku u vodu i tako mesiti. Testo ne bi trebalo da se za ruke. Umotati u providnu foliju, kako se ne bi osušilo. Testo je odmah spremno za upotrebu. Radnu površinu posuti čvrstinom i razvaljati deo po deo testa oklagijom, te modlama vaditi željene oblike. Oblike ređati na papir za pečenje, koji je takođe posut čvrstinom.

Kada je pogača gotova, premazati je umućenim jajetom, te lepiti ukrase. Po potrebi premazivati jajetom, kako bi se ukrasi zalepili.
Staviti pogaču sa ukrasima jos 5min na 100°C u rernu.

Izvor: C Slatka tradicija