Friday, April 19, 2024
KUJNAPosno

Čokoladne punjene urme – Kolač od zdravih sastojaka

izvor:Lako je kuvati

Čuli ste verovatno da su urme (datule, datulje) najzdravije voće, lako se vare, smanjuju osećaj gladi, pa se koriste i kod regulisanja telesne težine, ali i kod anemije, visokog krvnog pritiska, holesterola…Probajte ih i na ovaj način, veoma su ukusne!Uvrstite ovaj zdravi slatiš u slavske ili novogidišnje kolače.

Količine sastojaka prilagodite svojim potrebama, ako vam treba veći broj kolača povećajte masu za punjenje prema broju urmi.

Sastojci:- 300g urmi u zavisnosti od veličine 25-30 urmi- 100g mlevenih pečenih lešnika, oraha ili badema- sok od 1/2 narandže- kašika meda- po želji malo arome ruma ili vanile (u vidu mali zatvarač ruma)Glazura:100g crne čoklode za kuvanje (za posnu varijantu posne, za zdravi kolač sa što većim procentom kakao delova)3 kašike ulja1 kašika medaZa posipanje:oko 20g kokosovog brašnaoko 20g mlevenih pečenih lešnika, oraha ili badema.Prijatno!#čokoladneurme #punjeneurme #sitnikolači

A sad nešto malo o urmama.Urme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. One su odličan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Prirodni šećer koji se nalazi u urmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Po svom sastavu urme su prava prirodna multivitaminska “tableta”, koju mogu koristiti djeca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka…..gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti sa urmama.

Detalje pripreme pogledajte u videu: