Thursday, March 28, 2024
KUJNA

“Godinama sam gledala baku i mamu kako prave OVU PITU, a sad je došao red i na mene” – najbolji recept

Fantastican recept.

“Godinama sam gledala baku i mamu kako prave OVU PITU, a sad je došao red i na mene”.

Sastojci

Vučeno tijesto:

– 500 g namjenskog brašna za tanka tijesta (ili glatkog)
– prstohvat soli
– 5 žlica ulja
– 300 ml mlake vode
– malo ulja za premazivanje tijesta

Nadjev:

– 250-300 g naribane, posoljene i ocijeđene buče/bundeve
– 250 g svježeg sira
– 400 g kiselog vrhnja
– 1 jaje
– sol

I još…

– ulje za premazivanje razvučenog tijesta
– maslac za pečenje

Priprema

Nadjev:

Za jednu porciju bučnice dovoljna vam je jedna mala bundeva. Nju ogulite, prepolovite, izvadite sjemenke i naribajte (a možete na placu kupiti već očišćenu i naribanu, kao ja). Naribanu bundevu/buču dobro posolite i ostavite da malo odstoji kako bi pustila vodu (kao kad spremate tikvice). Zatim je dobro ocijedite rukama, a onda stavite u čistu kuhinjsku krpu, napravite zavežljaj pa rukama još stiščite kako bi sva suvišna voda iscurila.

Tako pripremljena bundeva formirat će se u grudu, pa prstima odvajajte dio po dio kako biste razdvojili niti i stavljajte u zdjelu u kojoj ćete pripremati nadjev. Buči sada dodajte propasirani sir i vrhnje i posolite po ukusu (ali pazite, buča je već slana, pa preporučam da probate nadjev kako biste ustanovili koliko soli još treba). Dodajte jaje i dobro promiješajte dok ne dobijtete homogenu smjesu.

Tijesto:

U posudu uspite brašno, sol i ulje pa dodajte mlaku vodu. Meni je bilo potrebno mrvicu manje od 300 ml, ali sve ovisi o kvaliteti brašna. Dakle, ako vam je presuho slobodno dodajte još vode, ako se pak tijesto lijepi dodajte još brašna. Od tih sastojaka zamijesite mekano glatko tijesto koje se ne lijepi. Oblikujte ga u kuglu, lagano premažite sa vrlo malo ulja, vratite ga u posudu, prekrijte čistom krpom i ostavite da odmara oko 30 min.

Nakon toga na pobrašnjenom stolnjaku prvo valjkom za tijesto malo stanjite tijesto. Zatim ga pažljivo rukama tanko razvucite počevši od sredite prema rubovima tijesta, krećući se u svim smjerovima. Znači, skinete sav nakit, ruke provučete ispod tijesta i od sredine dlanovima okrenutim prema gore polako i nježno ruke pomičete prema sebi rastežući tijesto. Malo ćete se nahodati oko stola dok tijesto ne razvučete u svim smjerovima, ali isplati se. Tijesto razvucite preko cijelog stola tako da rubovi vise sa strane.

Zadebljane rubove tijesta odstranite pa razvučeno tijesto poškropite sa uljem i lagano i pažljivo premažite, najbolje dlanovima. Premazuje se uljem jer je tijesto jako tanko i postoji velika mogućnst da će se osušiti i lomiti ako ne radite dovoljno brzo, a ulje to sprečava. Na pripremljeno tijesto sada rasporedite nadjev u tankom ravnomjernom sloju. Najbolje da nadjev uzimate prstima i raspoređujete ga po tijestu kako biste izbjegli grudice i kako bi buče bilo podjednako po cijelom tijestu. Postupak razvlačenja i punjenja tijesta.

Sada pomoću stoljnjaka zarolate tijesto počevši od šire strane. Znači zarolamo s jedne strane do sredine, a onda i sa suprotne strane do sredine. To izgleda ovako. Moje baka i mama uvijek su tijesto uvijale tako, sa obje strane, a vi naravno možete tijesto zarolati samo s jedne strane do kraja, tako da izgleda kao štrudla. Tako dobivenu bučnicu sada režite na komade željene veličine. Mi to radimo pomoću malog tanjurića tj. pomoću ruba tanjurića. Rub tanjurića je tup, pa kada njime režemo tijesto rez se sam od sebe skupi tj. zatvori i nadjev ne curi van.

Dobivene komade slažemo u namašćen pleh jedan do drugog. Znači ne ostavljamo prazni prostor između komada. Na svaki komad bučnice prije pečenja stavimo tanki listić maslaca Bučnicu pečemo u zagrijanoj pećnici na 180-190 stupnjeva oko 30 min, tj. dok ne dobije lijepu boju i ne bude onako fino hrskava. Dok je još vruća, pomoću oštrog noža odvojimo komade, slažemo ih na tanjur i odmah poslužimo.

Ja koristim namjensko brašno za tanka tijesta jer je ono bogatije glutenom i samim time je tijesto onda elastičnije i podatnije pa nema problema sa razvlačenjem.

Neki bučnicu i štrukle vole zaliti vrhnjem prije pečenja, što je isto jako fino. Tada je korica onako mekana. Međutim, kod nas u obitelji bolje prolaze ove hrskave varijante, pa zato stavljamo maslac prije pečenja.
Kod nas u Zagorju bučnica se obično poslužuje poslije ručka, kao neka vrsta slanog deserta, a nakon nje slijede slatki kolači. Mi ju obično jedemo za užinu ili večeru, a vi ju možete poslužiti i kao toplo predjelo.

Možete ju i zamrznuti. Znači, složite ju u pleh, pokrijete folijom i stavite u zamrzivač. Prije pečenja ju ne odmrzavate već samo posložite po njoj maslac i pečete vrućoj pećnici. Ako očekujete goste, bučnicu možete napraviti dan ranije i staviti u hladnjak. Prije nego što gosti dođu, posložite po njoj maslac i gurnete u pećnicu.

Izvor:coolinarika