Tuesday, April 16, 2024
KUJNATOP VESTI

Čokoladni rolat – Poslastica koju obožavaju sve generacije

izvor:Ukusna hrana

Čokoladni rolat

Sastojci za koru:
3 jajeta
3 kašike tople vode
120 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
100 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
30 g kakao praha

Za fil:
500 ml mleka
5 kašika šećera
1 puding od vanile
3 kašike gustina
1 vanilin šećer
200 ml slatke pavlake

Za ukrašavanje:
50 g čokolade za kuvanje

Priprema:
Odvojiti žumanca od belanaca i prvo umutiti belanca. Potom umutiti žumanca sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Postepeno dodavati toplu vodu i mutiti. Postepeno dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo i mutiti. Dodati kakao prah i umutiti. Na kraju dodavati umućena belanca i mešati špatulom.
Smesu sipati u pleh (34 x 36 cm) na papir za pečenje. Koru staviti u rernu zagrejanu na 180 stepeni i peći oko 10 minuta. Pečenu koru zajedno sa papirom uviti u mokru krpu kao rolat i ostaviti da se ohladi.
Pomešati puding i gustin i rastvoriti sa malo mleka. Ostatak mleka staviti da provri i dodati šećer i vanilin šećer. U vrelo mleko sipati puding i skuvati. Kuvan puding pokriti samolepljivom folijom i ostaviti da se ohladi. Potom umutiti slatku pavlaku. Kad se puding ohladio, malo ga umutiti pa postepeno dodavati umućenu slatku pavlaku i mutiti.
Koru razviti i skinuti papir. Nafilovati koru, ali ostaviti malo fila za ukrašavanje. Koru uviti u rolat. Rolat premazati ostatkom fila. Istopiti čokoladu i ukrasiti rolat. Rolat ostaviti u frižideru 2-3 sata.

Prijatno!

Detalje pripreme pogledajte u videu.