Thursday, March 28, 2024
Uradi sam

Farbanje jaja u vinu – Prirodno ljubičasta svetlucava jaja za Uskrs: Dobije se prelepa ljubičasta boja i sitni svetlucavi kristali kada se jaje osuši

Prirodan način farbanja jaja za Uskrs, dobije se prelepa ljubičasta boja i sitni svetlucavi kristali kada se jaje osuši.

Ukus se ni malo ne menja i ovo je jedna od najlakših načina za bojenje jaja. Za ovu tehniku vam nije potrebno skupo vino, čak šta više preporučljivo je da bude jeftinije, jer ono ostavlja jaču boju.

Sastojci i priprema (za 20 jaja):

– 20 jaja
– 2 litre najeftinijeg crnog (crvenog) vina

Jaja operite i poređajte u šerpu sa hladnim vinom. Vino treba da prekrije jaja, jer ih ne smete okretati i mešati tokom kuvanja da se boja ne bi gulila.

Stavite da se kuvaju najduže 30 minuta, sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Ako želite da se što više kristala uhvati za ljusku jajeta, ostavite ih 24 časa u vinu. Ne premazujte uljem jer će kristali nestati. Ako vam to nije bitno onda premažite salvetom koju ste natopili uljem. I ovakva su jako lepa, intezivnije boje. I to je to, vrlo jednostavno, bez prljanja i bez veštačkih boja.

Izvor: Serpica