Tuesday, April 23, 2024
KUJNA

Tradicionalno jelo koje se priprema vrlo brzo a tako je ukusno: KVRGUŠA SA PILETINOM – mekana i sočna kao duša

“Tradicionalno jelo koje se priprema vrlo brzo a tako je ukusno – Kvrguša ili Batakuša, tj pita sa piletinom. Ostat će sočna i super ukusna, piletina lijepo zapečena.

Sve preporuke za ovaj starinski recept i bit će pravo osvježenje u Vašem meniju. Mi smo koristili tepsiju 30 cm za 2 – 3 osobe, a za veću tepsiju upotrijebite sljedeće mjere : brašno 300 gr, mlijeko 2 čaše. mineralna voda 2 čaše i 7 jaja. Napomena – sastojke dobro umutite da preljev bude bez grudvica”, navodi Kuhinja za 10.

Sastojci:

piletina – batak i zabatak
jaja 4 komada
začini : sol, biber, mješavina začina, paprika
mlijeko 1 čaša / 200 ml
mineralna voda 1 čaša
prašak za pecivo 1 kašikica
prosijano brašno 200 gr
vrhnje za kuhanje 200 ml
ulje 2 kašike

Piletinu začiniti : sol, biber, mješavina začina i crvena paprika – spremiti u frižider do upotrebe

Tepsiju nauljiti i staviti piletinu. U rernu na 200°C 20 minuta. Takođe umjesto ovog koraka možete piletinu i propržiti na tavi – isti je efekat.

Dok se piletina prži spremiti ćemo preljev : u posudu dodati 4 jaja, malo posoliti i dobro umutiti. Dodati 1 čašu mlijeka – umutiti. Dodati 1 čašu jogurta – umutiti. Dodati 2 kašike ulja – umutiti. Dodati 1 kašikicu praška za pecivo – umutiti.

Postepeno dodavati prosijano brašno dok ne dobijemo gustu smjesu kao za palačinke. Otprilike 200 gr / 13 kašika. Dobro umutiti da ne bude grudvica

Preljev rasporediti ravnomjerno u tepsiju. Možete odmah preliti i preko piletine ili je jednostavno samo malo premazati da bude sočnija.

Pečemo 25 min na 200°C

Nakon 25 min dodati vrhnje za kuhanje i vratiti u rernu još 5 minuta samo da lijepo upije.

Izvor: Kuhinja za 10